Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placki serowe z jabłkami"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Drożdże rozetrzyj z cukrem i 150 ml ciepłej wody. Odstaw na 10 minut. Mąkę wymieszaj z kaszką i 1/2 łyżeczki soli. Wlej 150 ml ciepłej wody oraz przygotowany zaczyn drożdżowy.
Zagnieć ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj olej. Ciasto przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Śmietanę przypraw do smaku solą i pieprzem. Cebulę obierz i razem z oczyszczonymi jabłkami pokrój na cienkie cząstki.
Ser zetrzyj. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na 4 placki na stolnicy oprószonej mąką. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem.
Każdy placek posmaruj śmietaną. Obłóż cząstkami cebuli i jabłek. Posyp serem i posiekanym tymiankiem. Piecz ok. 15 minut w temp. 225 st. Skrop miodem.
Znakomicie smakują także z gruszkami lub morelami
ok. 90 min
porcja zawiera ok. 1210 kcal
Ok. 3,20 zł za porcjęŹródło: Tina