Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placki wątróbkowe z natką"
Polecam.
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 107
Składniki
Wątróbki dokładnie oczyść, pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Natkę opłucz, otrzep z wody, posiekaj.
Mąkę starannie wymieszaj z jajkami i dwoma szklankami zimnej wody (ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany – zbyt gęste można rozcieńczyć wodą, a za rzadkie zagęścić mąką). Dodaj wątróbki, cebulę i natkę, wsyp przyprawę warzywną, wymieszaj, przypraw do smaku.
Olej rozgrzej na patelni, łyżką kładź porcje ciasta, formując nieduże placuszki. Usmaż je z obu stron na złoty kolor. Osącz. Placki podawaj na ciepło lub zimno z sezonową surówką lub ogórkami małosolnymi.
Czas przygotowania: 25. Min. ilość porcji: 3. Cena za porcję: 2 zł.
Przepis przysłała Elżbieta Nowak z Wrocławia .</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie