Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z cukinii to prawdziwie letnie danie z soczystych, miękkich warzyw, które dosłownie rozpływa się w ustach. Sposób ich przygotowania jest niesamowicie prosty i szybki, przypomina nieco klasyczne w polskich domach placki ziemniaczane. Potrzebujesz zaledwie kilku podstawowych składników i dużej patelni, bo trzeba będzie ich przygotować bardzo dużo. Niemal natychmiast znikną ze wszystkich talerzy.
Te pyszne placki charakteryzują się bardzo delikatnym smakiem i konsystencją. Cukinia jest warzywem, które doskonale przejmuje smak innych składników oraz przypraw, dopasowując się do danego dania. Dlatego tak łatwo możesz urozmaicić te placuszki smażone o ulubione zioła. Jeśli chcesz przyrządzić bardziej fit placuszki, smaż je bez dodatku tłuszczu lub przy jego minimalnej ilości. Dobrze sprawdzi się też mąka orkiszowa czy pełnoziarnista. Jeśli stosujesz dietę, zapisz sobie ten przepis na placki z cukinii, bo będziesz przyrządzać je niezwykle często.
Cukinia, podobnie jak ziemniaki, puszcza sporą ilość wilgoci, co sprawia, że ciasto staje się wodniste i nie poddaje się tak łatwo formowaniu i smażeniu. Dlatego cukinię zetrzyj na tarce o dużych lub średnich oczkach i posyp solą, która wyciągnie nadmiar wody. Następnie należy odcisnąć startą cukinię dokładnie, ale też bardzo delikatnie, by nie zniszczyć wiórków. Najwięcej problemu sprawią z pewnością młode cukinie, które zawierają najwięcej płynu, dlatego jeśli możesz, użyj większych i bardziej dojrzałych sztuk, usuwając pestki z wewnątrz.
By masa związała podczas smażenia, niezbędne są oczywiście jajka i mąka pszenna lub inna. Z kolei wegetariańskie danie przyrządzisz, stosując zamiennik - wegańskie jajka lub na przykład odrobinę siemienia lnianego. Do cukinii dodaj sól, pieprz i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by dołożyć swoje ulubione przyprawy, takie jak chili, imbir czy suszoną miętę. By uzyskać kremową konsystencję, przepis zawiera też jogurt naturalny, który możesz zastąpić greckim czy islandzkim.
Chrupiące placki uzyskasz, jeśli na patelni rozgrzejesz olej - musi być dobrze gorący, ale jednocześnie nie może spalić od razu ciasta. Temperatura powinna być podobna do tej, której używasz przy smażeniu naleśników Magdy Gessler. Placuszki delikatnie spłaszczaj według własnych upodobań - grubsze będą miały miękkie i rozpływające się w ustach wnętrze, a cienkie są mocno chrupiące. Do ciasta nie dodawaj więcej niż 3-4 łyżki mąki pszennej, gdyż danie stanie się gumowe i twarde. Czas smażenia placków to zaledwie 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania ładnego i złotego koloru.
Sama cukinia jest zdrowa i świetnie nadaje się do stosowania przy diecie redukcyjnej. Jedynym problemem jest smażenie placków na tłuszczu, który wsiąka w ciasto. Dlatego po ich usmażeniu odkładaj je na papierowe ręczniki. Jeśli jednak chcesz się kompletnie pozbyć zbędnych kalorii, zrób placuszki na nieprzywierającej patelni bez oleju lub upiecz je w piekarniku - wystarczy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować kilka placków i wstawić do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza.
Gotowe placuszki podawaj na ciepło, kiedy są najbardziej chrupiące, oczywiście po krótkim odsączeniu nadmiaru oleju. Możesz je serwować jako samodzielne danie obiadowe latem, czy też jako zamiennik sałatki lub dodatku skrobiowego. Do cukinii bardzo dobrze komponuje się sos czosnkowy lub sos tzatziki, a wierzch posyp drobno posiekanym koperkiem.
Placki z cukinii zawierają wiele witamin i minerałów, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w szczególności układu pokarmowego i jelit. Dostarczają błonnika przy jednoczesnej niskiej zawartości węglowodanów, a jeśli zdecydujesz się na smażenie placków bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością, będą też niesamowicie niskokaloryczne.
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2933
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6746
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2933
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6746
Składniki
Cukinię umyj i odetnij końcówki. Zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach. Umieść je na sitku i posyp solą. Odstaw na 10 minut, a następnie dobrze odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, jogurt, mąkę, drobno posiekany koperek. Wymieszaj i dopraw pieprzem i solą.
Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj po łyżce masy i formuj placki. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
Gotowe placki odkładaj na papierowe ręczniki, by oddały nadmiar tłuszczu. Proste placki z cukinii podawaj z dodatkiem ulubionego sosu lub kwaśnej śmietany.