Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placki z pokrzywy"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 210
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 94
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 210
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 94
Składniki
Pokrzywy umyj, przebierz i osusz w wirówce do sałat. Zmiksuj je blenderem na gładką masę.
Do pokrzyw dodaj mąkę, jajko, mleko, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i odrobinę oleju. Całość dokładnie wymieszaj aż do uzyskania gładkiej masy o konsystencji śmietany. W razie potrzeby dodaj mleka lub mąki. Smaż na rozgrzanej patelni niewielkie placuszki. Podawaj z malinami oprószone cukrem pudrem. Świetnie smakują również z jogurtem naturalnym.
Czas przygotowania: 25 minut 180 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień