Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te placki to pomysł na ciepłą kolację lub obiad, kiedy nie wiesz, jak wykorzystać pozostałości ziemniaków. Bez problemu przygotujesz je także z ugotowanych warzyw dzień wcześniej. Placki z ugotowanych ziemniaków w tej wersji urozmaicone są świeżymi ziołami – natką pietruszki, koperkiem i szczypiorkiem. Dzięki temu mają fantastyczny żółto-zielony kolor.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 739
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22777
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15154
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4866
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45520
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 739
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22777
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15154
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4866
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45520
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i poczekaj aż delikatnie ostygną. Wtedy rozgnieć je mocno tłuczkiem albo przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka i mąkę. Posól i popieprz. Dokładnie wymieszaj masę.
Teraz posiekaj natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Delikatnie wmieszaj w masę ziemniaczaną. Ciasto nakładaj partiami na dłonie, rozpłaszcz i delikatnie panieruj w samej mące. Wrzucaj placki z ugotowanych ziemniaków na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż z jednej i z drugiej strony po kilka minut. Podawaj z sosami na ciepło lub dipami na zimno.