Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te placki to pomysł na ciepłą kolację lub obiad, kiedy nie wiesz, jak wykorzystać pozostałości ziemniaków. Bez problemu przygotujesz je także z ugotowanych warzyw dzień wcześniej. Placki z ugotowanych ziemniaków w tej wersji urozmaicone są świeżymi ziołami – natką pietruszki, koperkiem i szczypiorkiem. Dzięki temu mają fantastyczny żółto-zielony kolor.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2392
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3381
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1435
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2165
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2392
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3381
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1435
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2165
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i poczekaj aż delikatnie ostygną. Wtedy rozgnieć je mocno tłuczkiem albo przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka i mąkę. Posól i popieprz. Dokładnie wymieszaj masę.
Teraz posiekaj natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Delikatnie wmieszaj w masę ziemniaczaną. Ciasto nakładaj partiami na dłonie, rozpłaszcz i delikatnie panieruj w samej mące. Wrzucaj placki z ugotowanych ziemniaków na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż z jednej i z drugiej strony po kilka minut. Podawaj z sosami na ciepło lub dipami na zimno.