Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te placki to pomysł na ciepłą kolację lub obiad, kiedy nie wiesz, jak wykorzystać pozostałości ziemniaków. Bez problemu przygotujesz je także z ugotowanych warzyw dzień wcześniej. Placki z ugotowanych ziemniaków w tej wersji urozmaicone są świeżymi ziołami – natką pietruszki, koperkiem i szczypiorkiem. Dzięki temu mają fantastyczny żółto-zielony kolor.
Smaczne danie wykonane z klusek Spaetzle z sosem z wieprzowiny i warzyw.
Odsłon: 18
Rzeczywiście ten serniki zawiera tylko 3 składniki, jest bardzo prosty w robi...
Odsłon: 1448
Rogaliki z ciasta francuskiego to przepyszna i elegancka przekąska, która spr...
Odsłon: 3682
Smaczne danie wykonane z klusek Spaetzle z sosem z wieprzowiny i warzyw.
Odsłon: 18
Rzeczywiście ten serniki zawiera tylko 3 składniki, jest bardzo prosty w robi...
Odsłon: 1448
Rogaliki z ciasta francuskiego to przepyszna i elegancka przekąska, która spr...
Odsłon: 3682
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i poczekaj aż delikatnie ostygną. Wtedy rozgnieć je mocno tłuczkiem albo przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka i mąkę. Posól i popieprz. Dokładnie wymieszaj masę.
Teraz posiekaj natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Delikatnie wmieszaj w masę ziemniaczaną. Ciasto nakładaj partiami na dłonie, rozpłaszcz i delikatnie panieruj w samej mące. Wrzucaj placki z ugotowanych ziemniaków na rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż z jednej i z drugiej strony po kilka minut. Podawaj z sosami na ciepło lub dipami na zimno.