Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku "plendze" serwujemy z kwaśną, gęstą śmietaną i cukrem-są chrupiące, rumiane i słodkie. Chociaż czasami mamy apetyt na placki wytrawne, na przykład po węgiersku lub z sosem grzybowym, te ze śmietaną są i tak najczęściej przez nas smażone. Placki ziemniaczane to po prostu tani i szybki pomysł na obiad.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8298
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1203
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10039
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4596
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 633
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8298
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1203
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10039
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4596
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 633
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Do startych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól. Mieszamy do połączenia składników. Na dużą patelnię nalewamy sporą ilość oleju, podgrzewamy go mocno. Nakładamy porcje masy (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadzamy ją na dość cienki placek. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 2 - 3 minuty na złoty kolor, przewracamy na drugą stronę i rumienimy go tak samo. Usmażone placki osączamy trochę z tłuszczu i wykładamy na talerze. Posypujemy cukrem, nakładamy kleks śmietany na każdy placek. Placki ziemniaczane najlepsze są prosto z patelni, gdy są rumiane i ciepłe. W niektórych przepisach odlewa się nadmiar wody ze startych placków. My tego nie robimy, aby placki były bardziej chrupiące.