Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku "plendze" serwujemy z kwaśną, gęstą śmietaną i cukrem-są chrupiące, rumiane i słodkie. Chociaż czasami mamy apetyt na placki wytrawne, na przykład po węgiersku lub z sosem grzybowym, te ze śmietaną są i tak najczęściej przez nas smażone. Placki ziemniaczane to po prostu tani i szybki pomysł na obiad.
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 83
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 189
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 83
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 189
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Do startych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól. Mieszamy do połączenia składników. Na dużą patelnię nalewamy sporą ilość oleju, podgrzewamy go mocno. Nakładamy porcje masy (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadzamy ją na dość cienki placek. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 2 - 3 minuty na złoty kolor, przewracamy na drugą stronę i rumienimy go tak samo. Usmażone placki osączamy trochę z tłuszczu i wykładamy na talerze. Posypujemy cukrem, nakładamy kleks śmietany na każdy placek. Placki ziemniaczane najlepsze są prosto z patelni, gdy są rumiane i ciepłe. W niektórych przepisach odlewa się nadmiar wody ze startych placków. My tego nie robimy, aby placki były bardziej chrupiące.