Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do tych placków pasuje masa dodatków. Cukier, śmietana, jogurt, pieczarki a nawet kapusta. Zmiana dodatków potrafi zmienić obiad w deser.
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 16
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 977
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21345
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 16
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 977
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21345
Składniki
Ziemniaki wrzuciłem do malaksera, a cukinię starłem na dużych oczkach. Wiórki z cukinii posoliłem aby puściły sok, a następnie odcedziłem.
Papkę ziemniaczaną przetarłem przez sito, odlewając wodę. Ziemniaki z cukinią wymieszałem, wbiłem jajka, przyprawiłem.
Dodałem mąkę (raczej „na oko”) do uzyskania niezbyt rzadkiej masy. Smażyłem na gorącym oleju. Po usmażeniu odkładałem na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Placki najsmaczniejsze są na gorąco !
Przemycamy zdrowie: Ciasto na placki aż prosi się by je zasilić dodatkową porcją zdrowia. Świetnie wchłania płatki owsiane, siemię lniane, otręby, kurkumę, słonecznik. Dobrze również przynajmniej część mąki zamienić na pełnoziarnistą.