Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z sosem a'la węgierskim

Placki ziemniaczane z sosem a'la węgierskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48617

Dodano:

Odsłon: 2971

Sos mocno zmodyfikowany.

Składniki

  • ziemniaki średniej wielkości 20 szt
  • jajko 3 szt
  • cebula 1 szt (duża)
  • mąka 2- 3 łyżki
  • sól, pieprz czarny mielony
  • olej do smażenia
  • sos: mięso wp mielone 1/2 kg (łopatka)
  • pieczarki marynowane 400g, ogórki konserwowe 4- 5 szt
  • cebula 2 szt
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • śmietana 18% 2 łyżki, mąka 1 łyżka
  • sól, pieprz czarny mielony, liść laurowy 3 szt, mielona ostra papryka 1 łyżeczka
  • smalec 1 łyżka
  • ser żółty ok. 10 dkg
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sos: Mięso mielone z cebulą (piórka) podsmażyć na smalcu, przyprawić sola, pieprzem, ostrą papryką, zalać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem przez 15 minut. Dodać pokrojone pieczarki (plasterki) i ogórki konserwowe (kostka). Jeżeli jest taka potrzeba uzupełnić wodę, tak aby warzywa były przykryte, dodać przecier pomidorowy i liście laurowe. Całość dusić jeszcze przez chwilę. W tym czasie sporządzić zawiesinę z mąki i śmietany, zagęścić nią sos i doprowadzić do wrzenia.

    Placki ziemniaczane: Surowe ziemniaki utrzeć na tarce (połowę na grubych oczkach, połowę na drobnych) dodać cebulę pokrojoną w kostkę, mąkę, jajka, przyprawy. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Placki smażyć na rozgrzanym oleju, tak aby miały złoty kolor.

    Placki podawać polane sosem, posypane tartym żółtym serem.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń