Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
szybkie, smaczne i witaminowe placuszki
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1056
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113454
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1504
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1056
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113454
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1504
Składniki
Ziemniaki obieramy, płuczemy, oczkujemy i trzemy na tarce o małych oczkach. Cebulę obieramy i także trzemy na tych samych oczkach co ziemniaki. Bierzemy najdrobniejsze sitko, na które przekładamy starte ziemniaki i odsączamy.
Do odsączonych ziemniaków dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku a w razie potrzeby gdy ziemniaki będą rzadkie dodajemy mąkę tak aby ciasto miało konsystencję zwartą i nie było leiste. Na dobrze rozgrzany olej na patelni łyżką kładziemy gotowe ciasto w niewielkich odstępach i grubości 5-7 mm. Placuszki smażymy na jasnozłoty kolor z obu stron. Usmażone zdejmujemy z patelni nadmiar tłuszczu odsączamy ręcznikiem papierowym
Sos owocowy: Owoce morele, śliwki, czarną porzeczkę płuczemy, wycieramy. Ze śliwki i moreli usuwamy pestki. Wszystkie owoce wkładamy do salaterki i tłuczkiem ugniatamy tworząc sos.
Gorące placki polewamy sosem owocowym i życzymy smacznego.