Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Plastry szynki z kalafiorem"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 139
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 755
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 139
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 755
Składniki
Mięso opłucz, zalej wodą, posól, gotuj 40 min. Osobno ugotuj ziemniaki w mundurkach. Odlej, obierz z łupin.
Kalafior oczyść, podziel na różyczki. Wrzuć do garnka z litrem wody. Dodaj mleko skondensowane i łyżeczkę soli. Gotuj 8-10 minut. Odlej na sicie.
Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Zeszklij na maśle, oprósz mąką. Zasmaż na złoto.
350 ml wywaru z kalafiora zmiksuj ze śmietaną. Mieszając, wlej do zasmażki. Wsyp starty na tarce żółty ser. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ugotowaną szynkę pokrój w plastry, ułóż w naczyniu z ziemniakami i kalafiorem, polej sosem. Piecz 20 min w 180 st. Posyp natką.
czas ok. 75 min; porcja – 610 kcal, cena 3,80 złŹródło: Świat kobiety