Do góry

Dania główne Przepis na:

Podgrzybki marynowane

Podgrzybki marynowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 23

Przepis wart wypróbowania: "Podgrzybki marynowane"

Składniki

  • 1 kg podgrzybków
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 2–3 łyżki cukru
  • kawałek czerwonej papryki
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 150 ml octu 10 proc
  • 50 ml octu balsamicznego
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 30 min • Słoiczek 80 kcal • Koszt słoika ok. 2 zł • Przepis na 6 słoików.

  2. Grzyby czyszczę, odcinam trzony, kapelusze podgrzybków dokładnie opłukuję. Wrzucam grzyby na osolony wrzątek, gotuję 10 minut. Wylewam na sito, osączam, studzę. Napełniam nimi słoiczki.

  3. Zagotowuję 400 ml wody z przyprawami, papryką pokrojoną w paski i cebulą pokrojoną w krążki. Dodaję ocet, zagotowuję. Gorącą marynatą zalewam grzyby, dodaję też przyprawy i warzywa z marynaty.

  4. Słoiki zamykam. Takie podgrzybki w zalewie można też pasteryzować, co zwiększy trwałość przetworów.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń