Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos bez kapusty? Czemu nie! Ten przepis na podkarpacki bigos z ziemniaków zrobił furorę w moim domu. Jest niezwykle sycący, a przy tym szybki i prosty do wykonania. Zawiera sporą porcję mięsa, ziemniaków i fasoli. W oryginalnym przepisie podanym przez Koło Gospodyń Wiejskich Huta Głogowska znajduje się tylko boczek. Poniższa receptura została wzbogacona również o kiełbasę oraz dodatek ziół i przypraw, tj. majeranek i ostra papryka.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 216
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 964
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666477
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 216
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 964
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 509
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666477
Składniki
Do rondelka przesyp fasolę Jaś, zalej ją wodą i odstaw na minimum 3 godziny do napęcznienia (najlepiej na całą noc).
Garnek z namoczoną fasolą ustaw na kuchence. Jeśli fasola wypiła całą wodę, dolej odrobinę, żeby fasola była całkowicie przykryta taflą wody. Do garnka wsyp pół łyżeczki soli. Fasolę gotuj do miękkości.
Ugotowaną fasolę odcedź, następnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub zblenduj.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj ocet i płaską łyżeczkę soli. Gotuj przez około 15 minut od momentu zagotowania wody (ziemniaki powinny być ugotowane na pół twardo).
Boczek pokrój w kostkę, przełóż na patelnię i podsmaż do wytopienia tłuszczu. Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do boczku. Kiełbasę pokrój na plasterki i przerzuć do boczku i cebuli. Składniki smaż przez około 5 minut.
W mice połącz śmietanę z mąką. Gotową mieszankę przelej na patelnię. Składniki chwile podgotuj na wolnym ogniu.
Ugotowane ziemniaki z roztłuczoną fasolą i mięsem połącz w jednym garnku. Bigos z ziemniaków dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką. Smacznego!