Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podlaska babka ziemniaczana ma bardzo długą i bogatą historię. Tradycyjnie danie to pochodzi z Białorusi, ale bardzo dobrze przyjęło się i zadomowiło także w Polsce. Potrawa cechuje się prostotą wykonania i niewielkimi kosztami jej przyrządzenia. Składa się głównie z ziemniaków – najpopularniejszego u nas warzywa. Babka ziemniaczana jest lubiana przez dorosłych i dzieci. Świetnie smakuje zaraz po przyrządzeniu, jak i następnego dnia – odgrzewana na patelni.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19819
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 470
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242673
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19819
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 470
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6881
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242673
Składniki
Boczek i kiełbasę pokrój w bardzo drobną kostkę i podsmaż do zrumienienia.
Ziemniaki i cebule obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pozostaw je na sitku przez 15-20 minut, by odsączyć całą wodę z masy. Płyn ma zbierać się w osobnym garnku. Możesz warzywa lekko dociskać i mieszać, by przyspieszyć ten proces.
Warzywa przełóż do miski. Wodę delikatnie odlej, a zebraną na dnie garnka skrobię dołóż do ziemniaków.
Do masy ziemniaczanej dołóż boczek i kiełbasę, mąkę, jaja i przyprawy. Wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do babki o średnicy 22 cm bez komina z falistym brzegiem nasmarować masłem. Przełożyć do niej masę i dobrze wyrównać.
Piekarnik nagrzać do 180 st. Celsjusza. Podlaską babkę ziemniaczaną piec przez 1,5 godziny. Danie podawać na ciepło. Świetnie pasuje z dodatkiem kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka.