Podlaska babka ziemniaczana ma bardzo długą i bogatą historię. Tradycyjnie danie to pochodzi z Białorusi, ale bardzo dobrze przyjęło się i zadomowiło także w Polsce. Potrawa cechuje się prostotą wykonania i niewielkimi kosztami jej przyrządzenia. Składa się głównie z ziemniaków – najpopularniejszego u nas warzywa. Babka ziemniaczana jest lubiana przez dorosłych i dzieci. Świetnie smakuje zaraz po przyrządzeniu, jak i następnego dnia – odgrzewana na patelni.
Podlaska babka ziemniaczana
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 300 g boczku wędzonego
- 100 g dobrej jakości kiełbasy wędzonej
- 100 g cebuli
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- masło do wysmarowania formy
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 300 g boczku wędzonego
- 100 g dobrej jakości kiełbasy wędzonej
- 100 g cebuli
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- masło do wysmarowania formy

Etapy przygotowania
Boczek i kiełbasę pokrój w bardzo drobną kostkę i podsmaż do zrumienienia.
Ziemniaki i cebule obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pozostaw je na sitku przez 15-20 minut, by odsączyć całą wodę z masy. Płyn ma zbierać się w osobnym garnku. Możesz warzywa lekko dociskać i mieszać, by przyspieszyć ten proces.
Warzywa przełóż do miski. Wodę delikatnie odlej, a zebraną na dnie garnka skrobię dołóż do ziemniaków.
Do masy ziemniaczanej dołóż boczek i kiełbasę, mąkę, jaja i przyprawy. Wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do babki o średnicy 22 cm bez komina z falistym brzegiem nasmarować masłem. Przełożyć do niej masę i dobrze wyrównać.
Piekarnik nagrzać do 180 st. Celsjusza. Podlaską babkę ziemniaczaną piec przez 1,5 godziny. Danie podawać na ciepło. Świetnie pasuje z dodatkiem kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 3939

Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 179

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 449
Ostatnio komentowane przepisy

Sałatka makaronowa to chyba najpożywniejszy ze wszystkich wariantów sałatek....
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Papryka
- Kukurydza
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 3939

Zbliża się tłusty czwartek a ja mam dziś dla Ciebie propozycje idealną na te...
Odsłon: 179

Wspaniały chleb bez mąki. Jedynie ziarna, twaróg i jajka.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Jaglana
- Warzywa
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
- Chleby
- Dla zdrowia
Odsłon: 449



Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 300 g boczku wędzonego
- 100 g dobrej jakości kiełbasy wędzonej
- 100 g cebuli
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- masło do wysmarowania formy
Boczek i kiełbasę pokrój w bardzo drobną kostkę i podsmaż do zrumienienia.
Ziemniaki i cebule obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Pozostaw je na sitku przez 15-20 minut, by odsączyć całą wodę z masy. Płyn ma zbierać się w osobnym garnku. Możesz warzywa lekko dociskać i mieszać, by przyspieszyć ten proces.
Warzywa przełóż do miski. Wodę delikatnie odlej, a zebraną na dnie garnka skrobię dołóż do ziemniaków.
Do masy ziemniaczanej dołóż boczek i kiełbasę, mąkę, jaja i przyprawy. Wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do babki o średnicy 22 cm bez komina z falistym brzegiem nasmarować masłem. Przełożyć do niej masę i dobrze wyrównać.
Piekarnik nagrzać do 180 st. Celsjusza. Podlaską babkę ziemniaczaną piec przez 1,5 godziny. Danie podawać na ciepło. Świetnie pasuje z dodatkiem kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka.
Takie babki to lubię :)
Pyszności.
Pyszna moja babcia taką robiła.;)
Pyszotka:)