Do góry

Dania główne Przepis na:

Podudzia kurczaka pieczone w przyprawach z musztardą

Podudzia kurczaka pieczone w przyprawach z musztardą

Autor:

Przepisów i artykułów: 924 Ocena: 6447

Dodano:

Odsłon: 6092

Dziś u mnie jak zwykle testowanie nowego przepisu a mianowicie zrobiłam podudzia kurczaka w przyprawach z musztardą. Powiem wam że wyszły mega smaczne soczyste aż mięsko odchodziło od kości.

Składniki

  • 1 kg podudzia z kurczaka,
  • 0,5 łyżki przyprawy do gyros,
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
  • 0,5 łyżki papryki czerwonej słodkiej,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 4 łyżki wody.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Podudzia kurczaka pieczone w przyprawach z musztardą

Przygotowanie

  1. Podudzia kurczaka przełożyć do miski wsypać wszystkie podane składniki oraz musztardę. Całe mięso natrzeć za pomocą rąk aby przyprawy z musztardą wchłonęły się w mięso, odstawić na dziesięć minut aby mięso przeszło smakiem i zapachem przypraw.

  2. Jak już podudzia kurczaka odstały w przyprawach swój czas wtedy przełożyć je do naczynia żaroodpornego podlać wodą i wstawić do zimnego piekarnika ustawić go na 200 stopni i piec co jakiś czas obracając mięso przez godzinę plus dziesięć minut na rozgrzanie piekarnika. Mięso piec do ładnego zarumienienia i miękkości.

  3. Upieczone podudzia jeszcze gorące podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno oraz do tego surówka z buraczków czerwonych z cebulką. Mięsko wyszło kruche, soczyste i bardzo smaczne rozpływało się w ustach to na pewno za sprawą dodanej musztardy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń