Tandoori masala to specjalna mieszanka przypraw indyjskich do przyrządzania kurczaka tandoori. Przypraw o średnio ostrym, wyrazistym i korzennym smaku, nieco delikatniejsza niż garam masala. U mnie z naszą młodą kapustą.
Podudzia w Tanodori Masala na młodej kapuście
Składniki
- podudzia 15 sztuk ( 1,8 kg )
- tandoori masala 2-3 czubate łyżki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 młoda kapusta
- 1 marchewka
- 1,5 cebuli
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- tandoori masala 1/2 łyżeczki
Składniki
- podudzia 15 sztuk ( 1,8 kg )
- tandoori masala 2-3 czubate łyżki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 młoda kapusta
- 1 marchewka
- 1,5 cebuli
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- tandoori masala 1/2 łyżeczki

Etapy przygotowania
Mięso nacieramy przyprawą i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, lub całą noc.

Kapustę i cebule siekamy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko przekładamy do sporej miski, posypujemy solą, cukrem i pieprzem. Kapustę lekko ugniatamy aby przyspieszyć puszczanie soków. Po ok. 30 minutach kapustę wraz z sokami przekładamy do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego. Posypujemy tandoori masalą, lekko mieszamy.

Na kapuście układamy podudzia kurczaka. Gęsiarkę przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 40 minut . Potem zdejmujemy pokrywkę zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze przez około 20 minut, żeby mięso się zrumieniło.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1586
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 175
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1586
Włoska zupa fasolowa.
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Buliony
- Makaron
- Warzywa
- Fasolka
- Ser
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Oregano
- Rozmaryn
- Makarony
- Zapiekanki
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 175



Składniki
- podudzia 15 sztuk ( 1,8 kg )
- tandoori masala 2-3 czubate łyżki
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 młoda kapusta
- 1 marchewka
- 1,5 cebuli
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- tandoori masala 1/2 łyżeczki
Mięso nacieramy przyprawą i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, lub całą noc.
Kapustę i cebule siekamy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko przekładamy do sporej miski, posypujemy solą, cukrem i pieprzem. Kapustę lekko ugniatamy aby przyspieszyć puszczanie soków. Po ok. 30 minutach kapustę wraz z sokami przekładamy do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego. Posypujemy tandoori masalą, lekko mieszamy.
Na kapuście układamy podudzia kurczaka. Gęsiarkę przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 40 minut . Potem zdejmujemy pokrywkę zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze przez około 20 minut, żeby mięso się zrumieniło.
Super danie :)
Pysznie sie prezentuje! i dzeiki za zachecenie do tych smakow.
Azjatyckich smaków ciąg dalszy i ja to lubię :) Zresztą jak tu nie lubić takich pachnących i aromatycznych dań, mniami :)