Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tandoori masala to specjalna mieszanka przypraw indyjskich do przyrządzania kurczaka tandoori. Przypraw o średnio ostrym, wyrazistym i korzennym smaku, nieco delikatniejsza niż garam masala. U mnie z naszą młodą kapustą.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1370
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1370
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Mięso nacieramy przyprawą i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, lub całą noc.
Kapustę i cebule siekamy, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko przekładamy do sporej miski, posypujemy solą, cukrem i pieprzem. Kapustę lekko ugniatamy aby przyspieszyć puszczanie soków. Po ok. 30 minutach kapustę wraz z sokami przekładamy do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego. Posypujemy tandoori masalą, lekko mieszamy.
Na kapuście układamy podudzia kurczaka. Gęsiarkę przykrywamy pokrywką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 40 minut . Potem zdejmujemy pokrywkę zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze przez około 20 minut, żeby mięso się zrumieniło.