Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Polędwica na grzance: tournedos a'la Rossini"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 155
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 155
Składniki
To jedna z najsłynniejszych potraw świata, którą podają znakomite restauracje. Tournedos a'la Rossini to krótko smażone medaliony z polędwicy wołowej z gęsią wątróbką i truflami, serwowane na grzance.
Danie to stworzył włoski kompozytor i smakosz, Gioacchino Rossini. Sama nazwa tournedos opowiada historię powstania potrawy: gdy Rossini zamówił danie swojego pomysłu, kelner, który je podał, uznał je za tak nieapetyczne, że odwrócił się (tourner) tyłem do (dos) kompozytora i jego dania. U nas tournedos często podawane jest z pieczarkami zamiast trufli, i ze zwykłą kurzą wątróbką.
Krok 1
Mięso oczyść i pokrój na równe plastry o grubości ok. 3-4 cm. Uwaga – nie doprawiaj polędwicy ani solą (powoduje, że mięso może stać się twarde), ani pieprzem. Na patelni (może być grillowa) rozgrzej dość mocno masło.
Krok 2
Medaliony usmaż krótko z obu stron (po kilka minut), dodaj alkohol, podduś. Na koniec osól i oprósz pieprzem, owiń w folię aluminiową i trzymaj w cieple. Na tę samą patelnię dodaj trochę oleju. Wrzuć na chwilę 2 ząbki czosnku.
Krok 3
Następnie przelej tłuszcz na inną patelnię (już bez czosnku) i zeszklij na nim pokrojoną w talarki cebulę. Następnie dopraw ją solą. Dodaj pomidory oraz koncentrat, podduś (możesz dodać jeszcze nieco masła), dopraw i zredukuj nadmiar płynu (sos powinien być gęsty).
Krok 4
Gdy sos jest gotowy, medaliony podgrzej. Na talerze wlej po porcji sosu, ułóż na nim medaliony z polędwicy. Danie udekoruj połówkami pomidorków koktajlowych oraz natką pietruszki. Podaj z grzankami lub z pieczonymi ziemniakami.
Dla zapracowanych: Medaliony można serwować w bardzo prostej wersji – bez sosu, tylko obsmażone, i podać je z samym pieczywem i np. surówką. Zrobisz je w 15 minut!
Jeśli zrobisz wcześniej : Przygotowanych znacznie wcześniej medalionów staraj się całkiem nie ostudzić. Trzymaj je w cieple, w folii aluminiowej – inaczej zupełnie wystudzone i ponownie odgrzane mogą stać się suche i stwardnieć.
Z jakim sosem? Medaliony można podać z różnymi sosami – nie tylko z pomidorowym, ale też z pieczarkowym, śmietanowym, serowym lub np. delikatnym chrzanowym.Źródło: Świat kobiety