Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Polędwiczka pieczona w czerwonym winie"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5796
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 285
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5796
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 285
Składniki
Polędwiczkę oczyść, opłucz i osusz. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż polędwiczkę z każdej strony, a następnie oprósz solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. Piecz 5-7 minut. Wyjmij i pozostaw w cieple na 3 minuty, aby mięso doszło.
Do tłuszczu, który pozostał na patelni, wlej wino i bulion. Chwilę gotuj razem, aby alkohol odparował. Dodaj połowę masła. Zdejmij z ognia. Mrożone brokuły i marchewki wrzuć na osolony wrzątek, obgotuj. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą, a potem osącz.
W rondlu zagotuj 150 ml wody z cukrem. Dodaj resztę masła. Wrzuć obrane i pokrojone na ósemki szalotki, osączone warzywa i kilka listków tymianku. Warzywa wymieszaj tak, by całe pokryły się słodką glazurą. Na koniec dopraw je do smaku solą oraz pieprzem.
Polędwiczkę pokrój w plastry, podawaj z warzywami oraz sosem.
Czas (bez pieczenia) ok. 25 min; porcja – 340 kcal, cena 5,90 złŹródło: Świat kobiety