Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu

Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu

Autor:

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 5583

Dodano:

Odsłon: 19565

Jesień ma swoje plusy, chociażby takie że w sklepach pojawiają się owoce granatu a granat jak wiadomo uważany jest za jeden z najsłodszych i najsmaczniejszych owoców. Jak głosi legenda ponoć przedłuża życie i wzmacnia serce.

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 50g masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100-150g sera żółtego
  • kilka kromek pieczywa (najlepiej bagietki)
  • opcjonalnie - 100 ml brandy // białego wina
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu

Przygotowanie

  1. Podstawą tej zupy jest bulion warzywny najlepiej naturalny gotowany z warzywami i porcją rosołową. Do tej zupy dodaje się również alkohol z którego ja zrezygnowałem z powodu mojego 3 letniego syna dla którego również nieco zmodyfikowałem tę zupę na "Krem-zupa cebulowa z grzankami"


    Cebulę obieram i kroję w plasterki zwracając uwagę na piętki (szkoda trafić na taką w zupie). Do wyższego garnka daję masło i wrzucam cebulę którą trzeba dobrze zeszklić. Zalewam ją bulionem i dodaję starty na tarce czosnek. Doprawiam solą i pieprzem, gotuję aż cebula będzie miękka.
    W między czasie przygotowuję pieczywo w piekarniku.
    Gdy zupa jest już gotowa włączam piekarnik lecz tylko górne grzanie a jednocześnie jest to moment na dodanie alkoholu ( z którego ja zrezygnowałem ). Zupę nalewam do miseczek, kładę na niej delikatnie tosty i posypuję startym żółtym serem po czym wkładam do piekarnika aż ser się rozpuści.

    Opcja dla dzieci - Krem-zupa cebulowa z grzankami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cycu 11 listopada 2015 A GDZIE TYTUŁOWE POLĘDWICZKI W SOSIE Z GRANATU

31 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 21 listopada 2014 Ta zupka na zdjęciu na pewno się nie rozgotowała;))) Pewnie dzięki składnikom:)))

23 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń