Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki miodowo-musztardowe i czekoladowa chatka

Polędwiczki miodowo-musztardowe i czekoladowa chatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6582

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Polędwiczki miodowo-musztardowe i czekoladowa chatka"

Składniki

  • Polędwiczki w marynacie miodowo-musztardowej: 2 polędwiczki wieprzowe
  • sól
  • pieprz
  • olej. Marynata: łyżka musztardy
  • łyżka miodu. Pieczone ziemniaki: 70 dag ziemniaków
  • łyżeczka kminku
  • tymianku lub oregano. Czekoladowa chatka: 4 żółtka
  • szklanka cukru
  • pół kg białego sera
  • 25 dag masła
  • 4 czubate łyżeczki kakao
  • 3 paczki herbatników
  • 2 tabliczki czekolady
  • dowolna galaretka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Polędwiczki: mięso umyj, oczyść i pokrój na plasterki grubości ok. 2 cm. Ręką lekko je rozbij. Oprósz solą oraz pieprzem. Do miseczki włóż miód oraz musztardę i roztrzep na gładką masę. Nakryj i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.

  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż polędwiczki na rumiano. Podaj posypane świeżym tymiankiem z pieczonymi ziemniakami.

  3. Pieczone ziemniaki: ziemniaki obierz, umyj i osusz. Duże przekrój na 4 części, małe na pół. Ułóż na blasze posmarowamej olejem i posyp suszonym kminkiem, tymiankiem lub oregano.

  4. Piecz 40 min w temp. 150°C. Już na talerzu posyp lekko solą. Podaj z polędwiczkami lub innym mięsem oraz surówką.

  5. Czekoladowa chatka: zmiksuj masło na puszystą masę. Miksując, dodawaj porcjami biały ser. Zmiksuj żółtka z cukrem i wymieszaj z masą serową.

  6. Podziel masę serową na dwie części. Do jednej wsyp kakao i wymieszaj. Wstaw obie masy (białą i ciemną) do lodówki, aby zastygły. Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu. Wlej do szerokiego, płaskiego naczynia, odstaw, aby zastygła.

  7. Na folii aluminiowej ułóż obok siebie 3 rzędy herbatników. Rozłóż na nich białą masę, na niej paseczki galaretki. Nakryj masą kakaową. Złóż rzędy herbatników tak, aby powstał trójkąt. Owiń folią i wstaw do lodówki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź i polej ciasto. Odstaw, aby polewa stężała. To smaczne ciasto można przygotować wcześniej i zamrozić.

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń