Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Polędwiczki miodowo-musztardowe i czekoladowa chatka"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 229
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1145
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 229
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1145
Składniki
Polędwiczki: mięso umyj, oczyść i pokrój na plasterki grubości ok. 2 cm. Ręką lekko je rozbij. Oprósz solą oraz pieprzem. Do miseczki włóż miód oraz musztardę i roztrzep na gładką masę. Nakryj i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
Na patelni rozgrzej olej i obsmaż polędwiczki na rumiano. Podaj posypane świeżym tymiankiem z pieczonymi ziemniakami.
Pieczone ziemniaki: ziemniaki obierz, umyj i osusz. Duże przekrój na 4 części, małe na pół. Ułóż na blasze posmarowamej olejem i posyp suszonym kminkiem, tymiankiem lub oregano.
Piecz 40 min w temp. 150°C. Już na talerzu posyp lekko solą. Podaj z polędwiczkami lub innym mięsem oraz surówką.
Czekoladowa chatka: zmiksuj masło na puszystą masę. Miksując, dodawaj porcjami biały ser. Zmiksuj żółtka z cukrem i wymieszaj z masą serową.
Podziel masę serową na dwie części. Do jednej wsyp kakao i wymieszaj. Wstaw obie masy (białą i ciemną) do lodówki, aby zastygły. Przygotuj galaretkę według przepisu na opakowaniu. Wlej do szerokiego, płaskiego naczynia, odstaw, aby zastygła.
Na folii aluminiowej ułóż obok siebie 3 rzędy herbatników. Rozłóż na nich białą masę, na niej paseczki galaretki. Nakryj masą kakaową. Złóż rzędy herbatników tak, aby powstał trójkąt. Owiń folią i wstaw do lodówki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź i polej ciasto. Odstaw, aby polewa stężała. To smaczne ciasto można przygotować wcześniej i zamrozić.Źródło: Takie jest życie