Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Polędwiczki pod kołderką"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11315
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9865
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11315
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4946
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1145
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9865
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1463
Składniki
Ciasto: mąkę przesiej z solą i przyprawami. Posiekaj z kawałeczkami zimnego masła. Wbij jedno jajko i żółtko, zagnieć szybko ciasto. Owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Mięso oczyść z błonek, umyj i osusz. Natrzyj czosnkiem, solą i pieprzem. Owiń folią, odłóż na 15 minut. Zdejmij folię, mięso obsmaż na oleju ze wszystkich stron.
Ciasto rozwałkuj na dwa prostokąty. Na każdym połóż po polędwiczce i ściśle zawiń. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Jeśli zostanie trochę ciasta, wytnij z niego ozdoby, np. listki, i przylep na wierzchu. Piecz ok. 40 minut w 200oC.
Warzywa zalej osolonym wrzątkiem, gotuj 3-4 minuty. Odcedź, wymieszaj z masłem i ćwiartkami pomidorków. Podawaj z mięsem.
Wyśmienite i proste sosy do pieczeni
•Sos pomarańczowy – idealny do drobiu: zetrzyj skórkę z 3 sparzonych pomarańczy. Wyciśnij sok, dodaj 2 łyżki posiekanej szalotki i szczy ptę rozmarynu. Duś 5 minut, zagęść łyżeczką mąki rozmieszanej w od robinie wody, dopraw pieprzem.
•Sos z gorczycą – wyrazisty w smaku, nadaje się do wieprzowiny i wołowiny: 1 łyżkę utłuczonej gorczycy zagotuj z 7 łyżkami bulionu, odstaw i przecedź po 5 minutach. Dodaj 300 ml śmietany kremówki, podgotuj, dopraw solą i czosnkiem.
•Ziołowy – pasuje do każdego mięsa: 3 żółtka ubij na parze z 2 łyżkami białego wina. 10 dag masła rozpuść, dodaj posiekane zioła. Połącz z masą żółtkowo-winną. Dopraw solą i cukrem.Źródło: Naj