Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Polędwiczki w sosie truskawkowym"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 83
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3325
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1167
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 83
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3325
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1167
Składniki
30 min • Porcja 370 kcal • Koszt porcji ok. 5 zł • Przepis na 3-4 porcje
Polędwiczki myję, kroję na grubsze plastry. Formuję z nich kotlety, lekko rozklepując je dłonią. Oprószam je solą oraz pieprzem, a następnie obtaczam w mące. Strzepuję jej nadmiar.
Rozgrzewam mocno na patelni olej, wrzucam polędwiczki i szybko smażę je na rumiano. W rondelku karmelizuję cukier. To znaczy: wsypuję na jego dno cukier, skrapiam go wodą i stawiam na małym ogniu, czekając, aż się rozpuści (ale nie mieszam cukru!). Dopiero, gdy utworzy się karmel, dodaję umyte, obrane truskawki i wino.
Całość trzymam na wolnym ogniu do momentu, aż płyn odparuje i otrzymam gęsty sos. Pod koniec dodaję podsmażone polędwiczki i duszę je chwilę w powstałym sosie. Sos doprawiam solą, pieprzem i octem do smaku. Posypuję świeżą natką. Podaję z ziemniakami z wody, udekorowane truskawkami.
Justyna Cukier z DomasznaŹródło: Kobieta i życie