Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki w sosie z kurkami

Polędwiczki w sosie z kurkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1100 Ocena: 13697

Dodano:

Odsłon: 1623

Dziś na obiad polecam, bardzo proste w przygotowaniu a zarazem smaczne, soczyste mięso z polędwiczek wieprzowych w aromatycznym sosie z dodatkiem grzybów kurek. Danie rozpływa się w ustach, idealnie do tego pasują kopytka lub kluski śląskie.

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • ½ kg grzybów kurek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 szk. śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej • •
  • Sól
  • Pieprz
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Polędwiczki w sosie z kurkami

Przygotowanie

  1. 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwu centymetrowe plastry i lekko dłonią rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz solą i smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości.

  2. 2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy razem z masłem. Do cebuli dodajemy grzyby, doprawiamy pieprzem oraz solą. Smażymy 20 minut, po tym czasie zagęszczamy sos śmietaną rozrobioną z mąką pszenną. Chwilkę gotujemy aż sos zgęstnieje.

  3. 3. Na koniec grzyby łączymy z mięsem.
    4. Gotowe.
    5. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń