Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Polędwiczki wieprzowe z pomidorowym ryżem"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 134
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 664
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 134
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 664
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 30 minut
Cebulę obrać, posiekać. W garnku rozgrzać łyżeczkę oleju. Wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dodać ryż oraz koncentrat pomidorowy. Wlać bulion warzywny. Wymieszać. Doprowadzić całość do wrzenia, a wtedy zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem około 20 minut.
Pomidor umyć, wytrzeć, przeciąć na pół. Odkroić 2 duże plasterki ze środka. Pozostały miąższ pokroić w niedużą kosteczkę. Tymianek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, posiekać.
Mięso oczyścić, opłukać, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Medaliony posypać solą i pieprzem. Resztę oleju rozgrzać, kłaść medaliony i smażyć 3 minuty. Często obracać, aby mięso z obu stron ładnie się zrumieniło.
Na każdym medalionie położyć po plasterku pomidora i mozzarelli. Posypać posiekanym tymiankiem i smażyć jeszcze około 3 minut. Kosteczki pomidorów wymieszać z ryżem. Przyprawić go do smaku solą i pieprzem. Podawać jako dodatek do medalionów.Źródło: Życie na gorąco