Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem i fetą"
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 46
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 150
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 46
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 150
Składniki
Ser feta pokrój w drobną kostkę. Ze szpinaku odetnij ogonki, listki starannie umyj pod bieżącą wodą, osusz. Cebulę i papryki pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć posiekaną cebulę. Mieszając smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszając smaż, aż odparuje cały płyn. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Polędwiczkę umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem natnij wzdłuż w 1/3 szerokości, tak, żeby nie przeciąć jej do końca. Przełóż na drugą stronę i ponownie natnij w 1/3 szerokości, ale po przeciwnej stronie. Rozłóż powstały płat mięsa, przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij tłuczkiem (powinien powstać prostokątny płat).
Na mięsie rozłóż szpinak, paprykę oraz ser feta. Zwiń w rulon. Oprósz solą oraz pieprzem. Obwiąż bawełnianą nicią lub sznurkiem. Na patelni na rozgrzanych 2 łyżkach oleju obsmaż roladę ze wszystkich stron. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem i ułóż w nim roladę. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Rada: Polędwiczki można nadziewać suszonymi pomidorami i szynką.
60 minut. Porcja: 270 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie