Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Polentowe placuszki a la pizza"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 39
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 98
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 82
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 39
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 98
Składniki
Prostokątną blachę wysmarować tłuszczem. Bulion warzywny zagotować, wsypać kaszkę kukurydzianą i gotować 10 minut na niewielkim płomieniu.
Stale mieszać, aby nie przywarła do dna garnka. Kaszkę zdjąć z ognia. Dodać śmietanę, energicznie wymieszać. Natychmiast rozsmarować masę na blasze.
Szpinak oczyścić, opłukać, dobrze odsączyć. Pomidory pokroić na połówki. Ser gorgonzola (ewentualnie inny pleśniowy) pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej czosnek. Dołożyć szpinak i dusić razem kilka minut. Na placku z polenty (masy kukurydzianej) rozłożyć podduszony szpinak, plasterki salami i pomidory. Oprószyć solą i pieprzem.
Posypać kosteczkami pleśniowego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 15 minut. Pokroić na 18 kawałków, od razu podawać.
Czas przygotowania: około 75 minutŹródło: Życie na gorąco