Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pomarańczowa konfitura z lawendą"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 745
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 137
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 745
Składniki
Pomarańcze dokładnie umyj, możesz też sparzyć. Osusz, pokrój na cieniutkie plastry (zwłaszcza kawałki skórki muszą być wąskie, by potem nie była ona w konfiturze tak wyczuwalna). Pestki wyjmij, ułóż na gazie i zwiń, formując woreczek (pestki możesz też włożyć do zaparzaczki na herbatę).
Z cytryn dokładnie wyciśnij sok. Pokrojone pomarańcze włóż do garnka o grubym dnie. Wlej około 4 szklanki wody. Dodaj woreczek z pestkami (dzięki nim po ugotowaniu konfitura będzie gęstsza), wlej sok z cytryny. Gotuj, aż skórki będą szkliste i miękkie (około 30 minut).
Wsyp cukier (więcej lub mniej – według uznania), gotuj na małym ogniu, aż konsystencja masy będzie przypominać żel (około godzinę a nawet półtorej), co jakiś czas mieszając.
Woreczek z pestkami wyjmij. Do masy owocowej wsyp lawendę (jest bardzo intensywna, dlatego dodawaj ją stopniowo, próbując smak konfitury). Wlej whisky, wymieszaj. Gotuj 5 minut. Konfiturą napełnij słoiki, odstaw do góry dnem (nie musisz pasteryzować).
czas przygotowania 110 min, ilość słoików po 150 ml 8, cena za słoik 0,80 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie