Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pomidorowa z serem"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 731
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 160
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31363
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 434
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 731
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 160
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31363
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 434
Składniki
Mięso opłucz, zalej 1,5 litra wody. Doprowadź do wrzenia, zbierz ewentualną tworzącą się szumowinę, dodaj liście laurowe i 2-3 ziarna ziela angielskiego.
Włoszczyznę oczyść, opłucz, marchewki i por pokrój na kawałki. Pietruszkę oraz seler pozostaw w całości. Wrzuć warzywa do wywaru. Gotuj około 60 minut.
Pomidory zmiksuj wraz z zalewą, dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyjmij mięso, lekko przestudź, pokrój w kosteczkę. Wrzuć do zupy.
Zupę zagęść śmietaną, dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ser żółty zetrzyj na tarce. Pomidorową rozlej do talerzy, posyp startym serem, ozdób tymiankiem.
Czas ok. 80 min; porcja – 250 kcal, cena 2,20 zł
Dodatki, które odmienią smak klasycznej zupy pomidorowej i sprawią, że odkryjesz ją na nowo to: grzanki serowo-czosnkowe, roladki z ciasta naleśnikowego, paluchy lub ślimaczki z ciasta francuskiego, zrumienione pestki dyni lub słonecznika, ser mozzarella (najlepiej w małych kuleczkach), świeża bazylia, rozmaryn, oregano i natka.Źródło: Świat kobiety