Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pomidorowe risotto"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 79
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 79
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Ryż długoziarnisty przelej na sicie zimną wodą, pozostaw do osączenia. Wymieszaj z dzikim ryżem. Jeśli nie lubisz twardawych ciemnych ziarenek, zrezygnuj z dodatku dzikiego ryżu.
Obydwie cebule obierz i drobno poszatkuj. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub także obierz i drobno posiekaj. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki masła. Wrzuć posiekaną cebulę, przesmaż na jasnozłoty kolor.
Do zrumienionej cebuli dodaj rozdrobniony czosnek. Smaż razem jeszcze 1 minutę. Wsyp osączoną mieszankę ryżową, przemieszaj całość i jeszcze chwilę smaż razem, aż ziarenka ryżu zrobią się szkliste.
Wlej dwie szklanki wody, przemieszaj. Dodaj sporą szczyptę soli. Gotuj około 20 minut, często mieszając i w razie potrzeby uzupełniając wchłoniętą wodę. Pomidory z puszki posiekaj. Wlej do ryżu wraz z zalewą, wymieszaj. Gotuj razem jeszcze 7-10 minut.
Risotto dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Bazylię opłucz i osusz, oderwij listki z gałązek. Posiekaj je niezbyt drobno, dodaj do gotowej potrawy, wymieszaj. Nakładaj na talerze (do formowania porcji możesz użyć metalowych obręczy).Źródło: Świat kobiety