Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomidorowy tatar na grzankach z serem"
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 20
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2225
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 150
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 20
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2225
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 150
Składniki
czas ok. 30 min; porcja – 280 kcal, cena 3,10 zł
Przygotowane kromki pieczywa ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Opiekaj 5-8 minut w temp. 180 st. Możesz też zrumienić pieczywo w tosterze lub na suchej patelni. Odłóż do przestudzenia.
Orzeszki pinii (ewentualnie ziemne) upraż na złoty kolor na suchej patelni, ostudź. Pomidory opłucz i osusz. Jeśli chcesz, możesz je sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Miąższ pomidorowy pokrój w drobną kostkę, odrzucając gniazda nasienne. Umyj starannie pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku kuchennym po kilka łodyżek szczypiorku i bazylii. Przygotowane zioła poszatkuj.
Posiekane pomidory wymieszaj w miseczce z bazylią, orzeszkami pinii, łyżką oleju i czerwonego octu winnego. Powstały tatar pomidorowy dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Obrany ogórek drobno posiekaj. Wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, resztą oleju oraz octu winnego. Ogórkowy tatar również dopraw solą oraz pieprzem.
Opieczone kromki pszennego pieczywa posmaruj dość grubo serkiem śmietankowym (naturalnym lub innym ulubionym). Na połowie posmarowanych kromek ułóż tatar pomidorowy, na reszcie ogórkowy. Od razu podawaj na stół.Źródło: Świat kobiety