Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidor to aromatyczne, orzeźwiające i odżywcze warzywo wywodzące się z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej. Sprowadzony do Europy i popularnie uprawiany w Polsce nie uodpornił się na chłodne dni i noce,które nastają wraz z początkiem jesieni. Aby zachować nasze pomidorowe plony na dłużej przed nadejściem chłodów należy pomidory zerwać. Ale gdzie i jak je przechowywać aby zielone powoli dojrzewały i nie gniły ? Oto kilka sprawdzonych porad.
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 83
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 66
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 83
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 66
Składniki
Kiedy i jak zrywać ? O porze zerwania ostatnich pomidorów decydują temperatura i pogoda. Przy niskich temperaturach pomidory tracą swe walory smakowe a przymrozki niszczą uprawy całkowicie. Również częste obfite deszcze mogą być niebezpieczne gdyż powodują choroby grzybowe /przez co pomidory zamiast dojrzewać czernieją/. W tych dwóch przypadkach: obfitych opadach i zbliżających się chłodach /zwłaszcza chłodnych nocach/ lepiej wszystkie pomidory /również te zielone/ oberwać i przenieść do pomieszczenia. Pomidory, które będziemy dłużej przechowywać i nie są one w pełni dojrzałe najlepiej zrywać z szypułkami a jeśli są to już ostatnie zbiory dobrze jest wyrwać cały krzak i powiesić go do góry korzeniami /jeśli oczywiście mamy gdzie go przechować/.
Gdzie i jak przechowywać Ważna jest temperatura przechowywania: przy temperaturze O stopni C pomidory niszczeją, Poniżej 10 stopni C tracą swój naturalny smak i aromat, w 12-15 stopniach C mogą być przechowywane nawet do 2 m-cy, natomiast w temp. 18-21 stopni C dojrzewają w przeciągu 2 tygodni. Duże ilości zerwanych pomidorów przechowujemy w ciemnych i suchych pomieszczeniach np. w garażu, piwnicy. Zerwane pomidory układamy w przewiewnych pojemnikach np. wiklinowych koszach, drewnianych skrzyniach, kartonach, w których robimy liczne otwory by zapewnić cyrkulację powietrza. Pojemniki możemy wyłożyć słomą, siankiem, pogniecionymi gazetami czy trocinami. Pomidory nie powinny się ze sobą stykać by ewentualne choroby nie przechodziły z warzywa na warzywo lub zerwane z szypułkami nie uszkadzały skórki i miąższu innego pomidora. Mniejsze ilości pomidorów możemy przechowywać w ciemnej, suchej szufladzie czy szafce. Co 2-3 dni robimy przegląd: odrzucamy psujące się warzywa a bardziej zaczerwienione partiami przenosimy w cieplejsze i bardziej jasne miejsca by szybciej dojrzały.
Jak przyspieszyć dojrzewanie Na wpół dojrzałe pomidory możemy ułożyć na parapecie ale nie na bezpośrednim słońcu. Dostęp światła przyspieszy ich dojrzewanie, zwiększy zawartość cukru oraz poprawi walory smakowe. Bezpośrednie słońce może sprawić, że pomidory szybciej staną się miękkie. Dojrzewanie przyspieszą także owoce wydzielające etylen. Wystarczy do 4-5 zielonych pomidorów dołożyć jedno czerwone jabłko lub banana a warzywa dojrzeją szybciej. Zielony pomidor szybciej dojrzeje jeśli umieścimy go wśród dojrzałych, czerwonych pomidorów niż jeśli położymy go wśród zielonych. Co ciekawe pomidory szybciej dojrzewają w czerwonym otoczeniu np. przechowywane w woreczku z czerwonego materiału czy pojemniku wyłożonym czerwoną bibułą.