Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyznam się bez bicia, że jakoś tak nie jestem wielkim smakoszem ryb, ale łososia od czasu do czasu lubię zjeść, jeśli akurat kupię na promocji ;-) Dzisiejszy przepis jest prosty, a obiad robi się w niecałe pół godziny. Łosoś pieczony w folii jest soczysty i aromatyczny.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 337
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11133
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3772
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1297
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 337
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11133
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3772
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1297
Składniki
Nagrzewamy piekarnik do 190 C.
W małym garnku na średnim ogniu łączymy sok z cytryny, i rozdrobniony czosnek. Po chwili dodajemy masło i zdejmujemy z ognia, czekając chwilę, aż masło całkiem się roztopi.
Łososia układamy następnie w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. (Kawałek folii musi być odpowiednio długi tak, byśmy mogli złączyć jej brzegi i szczelnie zamknąć rybę).
Łyżką lub pędzelkiem smarujemy filet. Posypujemy solą i peprzem, ziołami włoskimi, i płatkami chili.
Zakrywamy łososia szczelnie na tyle, żeby nasz sos nie wyciekł podczas pieczenia.
Pieczemy przez ok. 20 min. po czym odkrywamy folię i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez ok. 2-3 minuty.
Posypujemy świerzą natką pietruszki i podajemy z ryżem i ulubionymi warzywami.