Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyznam się bez bicia, że jakoś tak nie jestem wielkim smakoszem ryb, ale łososia od czasu do czasu lubię zjeść, jeśli akurat kupię na promocji ;-) Dzisiejszy przepis jest prosty, a obiad robi się w niecałe pół godziny. Łosoś pieczony w folii jest soczysty i aromatyczny.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 159
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101405
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5919
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 159
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101405
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5919
Składniki
Nagrzewamy piekarnik do 190 C.
W małym garnku na średnim ogniu łączymy sok z cytryny, i rozdrobniony czosnek. Po chwili dodajemy masło i zdejmujemy z ognia, czekając chwilę, aż masło całkiem się roztopi.
Łososia układamy następnie w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. (Kawałek folii musi być odpowiednio długi tak, byśmy mogli złączyć jej brzegi i szczelnie zamknąć rybę).
Łyżką lub pędzelkiem smarujemy filet. Posypujemy solą i peprzem, ziołami włoskimi, i płatkami chili.
Zakrywamy łososia szczelnie na tyle, żeby nasz sos nie wyciekł podczas pieczenia.
Pieczemy przez ok. 20 min. po czym odkrywamy folię i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez ok. 2-3 minuty.
Posypujemy świerzą natką pietruszki i podajemy z ryżem i ulubionymi warzywami.