Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 1102
Dodano: 24.09.2016
Odsłon: 3905
1-2 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Nagrzewamy piekarnik do 190 C.
W małym garnku na średnim ogniu łączymy sok z cytryny, i rozdrobniony czosnek. Po chwili dodajemy masło i zdejmujemy z ognia, czekając chwilę, aż masło całkiem się roztopi.
Łososia układamy następnie w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. (Kawałek folii musi być odpowiednio długi tak, byśmy mogli złączyć jej brzegi i szczelnie zamknąć rybę).
Łyżką lub pędzelkiem smarujemy filet. Posypujemy solą i peprzem, ziołami włoskimi, i płatkami chili.
Zakrywamy łososia szczelnie na tyle, żeby nasz sos nie wyciekł podczas pieczenia.
Pieczemy przez ok. 20 min. po czym odkrywamy folię i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez ok. 2-3 minuty.
Posypujemy świerzą natką pietruszki i podajemy z ryżem i ulubionymi warzywami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)