Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pörkölt – gulasz wieprzowy"
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 896
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 827
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 289
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 896
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 827
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 289
Składniki
Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę – ok. 3 cm. Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka. Z papryk usuń gniazda nasienne, umyj, osusz, pokrój w kostkę. Pomidora sparz, zdejmij skórkę i również pokrój w kostkę.
Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Dodaj mięso i, mieszając, smaż aż lekko się zrumieni. Zdejmij z ognia, dodaj słodką mieloną paprykę, przecier pomidorowy, pomidor oraz świeżą paprykę. Dokładnie wymieszaj, wlej 1 szklanki wody i z powrotem postaw na ogniu. Duś pod przykryciem, na małym ogniu ok. 1 godz. aż mięso będzie miękkie.
Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ostrą paprykę. Dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj z ziemniakami, kaszą lub świeżym pieczywem. Danie możesz posypać posiekaną natką pietruszki.
Rada: Do przygotowania pörkölt można też użyć mięsa drobiowego, wołowiny, baraniny lub dziczyzny.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie