Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Potrawka ze śmietaną i grzybami"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 59
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 59
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 379
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 103
Składniki
Jeśli nazbierałaś więcej grzybów i część chcesz zamrozić (np. na świąteczne pierożki lub kulebiak), obgotuj je. Po przestudzeniu i osączeniu przepuść grzyby przez maszynkę i dopiero spakuj w woreczki foliowe. Dzięki temu zajmą one mniej miejsca w zamrażalniku.
Grzyby bardzo dokładnie oczyść, odetnij trzonki, starannie opłucz pod bieżącą wodą. Większe kapelusze pokrój w paski, mniejsze grzybki zostaw w całości. Jeśli używasz do potrawki maślaków, musisz usunąć z nich skórkę.
Obydwie cebule obierz, pokrój w kostkę lub w piórka. W dużym rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę (jeśli chcesz, możesz także dodać 1-2 obrane ząbki czosnku). Smaż na jasnozłoty kolor.
Dodaj przygotowane grzyby. Chwilę smaż, mieszając, aż zaczną puszczać wodę. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Duś na średnim ogniu pod przykryciem około 20 minut. Na koniec zdejmij pokrywkę, by grzyby lekko odparowały.
Śmietanę rozmieszaj z mąką. Dodaj do duszonych grzybów. Danie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj udekorowane tymiankiem oraz igiełkami rozmarynu..
. Potrawkę serwuj z pieczywem, makaronem lub ziemniaczkami. Czas ok. 40 min; porcja – 270 kcal, cena 3,80 zł.Źródło: Świat kobiety