Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Powidła śliwkowe z czekoladą i rumem"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Śliwki zasypujemy cukrem w garnku o grubym dnie i odstawiamy na noc, aby puściły sok. Następnie smażymy 1,5 godziny, często mieszając. Odstawiamy i na drugi dzień czynności powtarzamy.
Odlewamy szklankę gorącej masy, mieszamy z kakao. Wlewamy na powrót do garnka (jeśli chcemy otrzymać gładki krem typu nutella, w tym momencie całość miksujemy). Czekolady łamiemy na kostki, dodajemy do powideł, wlewamy rum. Podgrzewamy do chwili, aż czekolada się rozpuści, cały czas mieszając, by nie dopuścić do przypalenia.
Gorące powidła nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Studzimy odwrócone do góry dnem lub pasteryzujemy na sucho 15 minut.
90 minut + doba. Cena słoika 2,20 zł.
Wartość odżywcza 100 g 267 kcal Białko 8,7 g/Tłuszcz 19 g/Węglowodany 75 g.Źródło: Rewia