Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Powidła śliwkowe z estragonem i imbirem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9103
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9103
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Śliwki umyj, osusz, podziel na połówki i usuń pestki. Owoce włóż do szerokiego garnka, wlej odrobinę wody i gotuj na małym ogniu, często mieszając, aby śliwki nie przywarły do dna. Gdy śliwki puszczą sok, odparuj je przez 2 godz. na wolnym ogniu, aż zgęstnieją.
Smaż, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Pod koniec dodaj sok z cytryny, imbir, estragon, cynamon i cukier. Ponownie podgrzej, aby cukier się rozpuścił.
Masę przełóż do wyparzonych słoików, zakręć. Pasteryzuj przez 25 minut w temperaturze 150 °C.Źródło: Na żywo