Do góry

Dania główne Przepis na:

Pożywne risotto z szynką i suszonymi pomidorami

Pożywne risotto z szynką i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 8456

Dodano:

Odsłon: 6

Smaczny pomysł na "Pożywne risotto z szynką i suszonymi pomidorami"

Składniki

  • 30 dag ryżu
  • 6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 20 dag szynki
  • 10 dag mrożonego groszku
  • cebula
  • 2 papryki
  • 7 nitek szafranu
  • 30 ml białego wina
  • 3 szklanki bulionu warzyw- nego
  • 10 dag parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • pół pęczka natki pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekaj, paprykę przetnij, oczyść z pestek i pokrój w kosteczkę.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę z masłem. Wsyp ryż, szafran, i mieszając, smaż minutę.

  3. Potem dolej wino i poczekaj, aż wyparuje. Wtedy porcjami dodawaj bulion.

  4. Szynkę oraz pomidory potnij w paski i razem z groszkiem wrzuć do reszty składników. Gotuj do miękkości.

  5. Risotto wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozłóż na talerze i każdą porcję posyp startym parmezanem.

  6. Czas: 60 min. 1 porcja = 360 kcal

    Źródło: Kurier TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń