Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prażucha to wyjątkowo pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej. Przez wiele lat pojawiało się głównie na stołach ludzi ubogich. Obecnie przeżywa swoisty renesans, a wszystko to za sprawą swojego wspaniałego smaku i prostoty przyrządzenia. Prażuchy z pewnością przypadną do gustu miłośnikom klusek śląskich i nie tylko. Sprawdzą się jako dodatek do mięs czy zup, ale także jako samodzielne danie – na przykład z dodatkiem zsiadłego mleka czy kefiru. Dużą zaletą tych klusek jest też możliwość przygotowania większej ilości i ich późniejszego odgrzewania. Niektórym o wiele bardziej smakują te lekko podsmażone dnia następnego.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 245
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 176
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 245
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 176
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odcedź je, pozostawiając w garnku ok. 1 szklanki wody z gotowania.
Ziemniaki posyp mąką. Garnek przykryj pokrywką i postaw go na wolnym ogniu, na 3-4 minuty. Zdejmij ziemniaki z ognia. Rozgnieć je dokładnie tłuczkiem, by nie pozostały grudki.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Boczek pokrój w drobną kostkę. Na suchą patelnię włóż boczek i smaż do wytopienia tłuszczu. Dodaj cebulę i kontynuuj smażenie do jej zezłocenia.
Masę ziemniaczaną nabieraj łyżką, formując kluski. Odkładaj je na talerz. Prażuchy podawaj na ciepło, posypane przygotowanymi skwarkami z boczku i cebuli. Sprawdzą się też jako dodatek do zup.