Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
PRL-owskie kotlety dla oszczędnych to danie przygotowywane z resztek, które zazwyczaj znajdują się w lodówce, szczególnie po niedzielnym obiedzie. To świetna propozycja na wykorzystanie resztek puree ziemniaczanego. Przepis spodoba się wszystkim, którzy kierują się zasadą zero waste. Danie jest pyszne – kotlety mają delikatną i chrupiącą skórkę. Nie są tłuste, bo pieczone są w piekarniku. Z powodzeniem jednak możesz kotlety ziemniaczane także usmażyć.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 173
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 173
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie i ubij tłuczkiem na jednolitą masę z dodatkiem masła. Ostudź. Z powodzeniem możesz też użyć resztek ziemniaków z obiadu dnia poprzedniego.
Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj. W misce wymieszaj ze sobą: ziemniaki, ser, przyprawy i natkę pietruszki. Całość powinna być nieco lepka i elastyczna.
Do jednego głębokiego talerza wbij jajka i rozbełtaj je. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą. Z przygotowanej masy formuj kotlety. Najpierw maczaj je w jajku, a potem obtocz w bułce tartej ze wszystkich stron. Ponownie zamocz je w jajku i obtocz w bułce.
Przygotowane kotlety układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop je oliwą z oliwek.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. PRL-owskie kotlety dla oszczędnych piecz przez 10 minut. Następnie obróć je i piecz przez kolejne 10-12 minut, do ładnego zrumienienia. Danie podawaj na gorąco, z dodatkiem ulubionej surówki.