Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
PRL-owskie kotlety dla oszczędnych to danie przygotowywane z resztek, które zazwyczaj znajdują się w lodówce, szczególnie po niedzielnym obiedzie. To świetna propozycja na wykorzystanie resztek puree ziemniaczanego. Przepis spodoba się wszystkim, którzy kierują się zasadą zero waste. Danie jest pyszne – kotlety mają delikatną i chrupiącą skórkę. Nie są tłuste, bo pieczone są w piekarniku. Z powodzeniem jednak możesz kotlety ziemniaczane także usmażyć.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2089
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 162
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1083
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1186
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12034
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2089
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 162
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1083
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1186
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12034
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie i ubij tłuczkiem na jednolitą masę z dodatkiem masła. Ostudź. Z powodzeniem możesz też użyć resztek ziemniaków z obiadu dnia poprzedniego.
Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Natkę pietruszki bardzo drobno posiekaj. W misce wymieszaj ze sobą: ziemniaki, ser, przyprawy i natkę pietruszki. Całość powinna być nieco lepka i elastyczna.
Do jednego głębokiego talerza wbij jajka i rozbełtaj je. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą. Z przygotowanej masy formuj kotlety. Najpierw maczaj je w jajku, a potem obtocz w bułce tartej ze wszystkich stron. Ponownie zamocz je w jajku i obtocz w bułce.
Przygotowane kotlety układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop je oliwą z oliwek.
Piekarnik rozgrzej do 200 st. Celsjusza. PRL-owskie kotlety dla oszczędnych piecz przez 10 minut. Następnie obróć je i piecz przez kolejne 10-12 minut, do ładnego zrumienienia. Danie podawaj na gorąco, z dodatkiem ulubionej surówki.