Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Prosta focaccia z rozmarynem"
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19838
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 482
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 482
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6892
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242792
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19838
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 482
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 482
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6892
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242792
Składniki
Wymieszaj mąkę, cukier, drożdże i sól w dużej misce. Wlej oliwę i ciepłą wodę. Wymieszaj, wyrób ciasto, aż będzie elastyczne. Rozwałkuj na placek i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by wyrosło.
Wysmaruj blachę masłem. Ułóż na niej focaccię. Zrób palcem wgłębienia jedno obok drugiego i w każde wciśnij po kilka listków rozmarynu. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę, aż podwoi objętość. Posyp grubą solą i skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 st. C mniej więcej na 15 minut, aż wierzch chleba się zezłoci. Focaccia jest świetna do lampki wina i oliwek.
Jak to zrobić?
Pozwól ciastu wyrosnąć! Focaccia, jak każdy chleb, powinna wyrosnąć dwa razy. Raz zaraz po wyrobieniu, a następnie umieszczona w formie do pieczenia. Tylko wtedy będzie chrupiąca, ale nie twarda.Źródło: Olivia