Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przekąska ziemniaczna z dwoma sosami"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 336
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 336
Składniki
Sos cebulowy: cebule obierz, pokrój w kostkę, duś na oliwie 15 minut. Oprósz cukrem i duś dalej 5 minut. Następnie dodaj czosnek. Wlej wino i wodę. Duś na małym płomieniu ok. 75 minut, aż wyparuje prawie cały płyn i cebula będzie bardzo miękka. Sos wymieszaj z sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Przypraw na pikantnie solą i pieprzem.
Sos jogurtowy: dymki oczyść, cebulki i szczypiorek drobniutko posiekaj. Jajka potnij w kosteczkę. Rozdrobnione wymieszaj z jogurtem. Sos przypraw do smaku roztartym czosnkiem oraz solą i pieprzem.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Włóż do garnka z posoloną wodą. Gotuj ok. 20 minut (do miękkości). Potem odcedź, przestudź, pokrój w grubą kostkę. Posyp mielonym pieprzem oraz mielonymi płatkami chili i igiełkami rozmarynu. Podawaj z dodatkiem przygotowanych sosów. Gotowe danie udekoruj.Źródło: Naj