Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przedstawiać. Pokażę tobie mój pomysł na to danie.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11070
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3482
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1176
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4184
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 364
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11070
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3482
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1176
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4184
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 364
Składniki
Fasolę przesyp do garnka i zalej zimną wodą, tak aby była przykryta z rezerwą (pamiętaj, fasola napęcznieje). Odstaw na 12 godzin do namoczenia.
Po upływie 12 godzin wylej wodę z garnka i przepłukaj fasolę 2 razy zimną wodą.
Fasolę zalej ponownie litrem zimnej wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i posól. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości ok. 120 minut. Sprawdzaj podczas gotowania, czy jest już miękka.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
Następnie pokrój boczek i kiełbasę w sporą kostkę.
Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią boczek i smaż na małym ogniu, by się lekko wytopił. Dodaj kiełbasę i smaż dalej aż boczek i kiełbasa się zarumienią. Dodaj cebulę i zeszklij ją.
Pod koniec dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze około minuty. Zważaj na to, by czosnek się nie przypalił.
Gdy fasola jest już ugotowana, dodaj do niej usmażone składniki z patelni. Dodaj miód, majeranek, paprykę i passatę pomidorową. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze na małym ogniu przez ok. 20 minut.