Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przedstawiać. Pokażę tobie mój pomysł na to danie.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2347
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3510
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4278
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74325
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2347
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3510
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4278
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74325
Składniki
Fasolę przesyp do garnka i zalej zimną wodą, tak aby była przykryta z rezerwą (pamiętaj, fasola napęcznieje). Odstaw na 12 godzin do namoczenia.
Po upływie 12 godzin wylej wodę z garnka i przepłukaj fasolę 2 razy zimną wodą.
Fasolę zalej ponownie litrem zimnej wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i posól. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości ok. 120 minut. Sprawdzaj podczas gotowania, czy jest już miękka.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
Następnie pokrój boczek i kiełbasę w sporą kostkę.
Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią boczek i smaż na małym ogniu, by się lekko wytopił. Dodaj kiełbasę i smaż dalej aż boczek i kiełbasa się zarumienią. Dodaj cebulę i zeszklij ją.
Pod koniec dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze około minuty. Zważaj na to, by czosnek się nie przypalił.
Gdy fasola jest już ugotowana, dodaj do niej usmażone składniki z patelni. Dodaj miód, majeranek, paprykę i passatę pomidorową. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze na małym ogniu przez ok. 20 minut.