Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na fasolkę po bretońsku. Tej kultowej potrawy nie trzeba nikomu przedstawiać. Pokażę tobie mój pomysł na to danie.
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5770
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 9081
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 272
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5770
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 9081
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 272
Składniki
Fasolę przesyp do garnka i zalej zimną wodą, tak aby była przykryta z rezerwą (pamiętaj, fasola napęcznieje). Odstaw na 12 godzin do namoczenia.
Po upływie 12 godzin wylej wodę z garnka i przepłukaj fasolę 2 razy zimną wodą.
Fasolę zalej ponownie litrem zimnej wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i posól. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości ok. 120 minut. Sprawdzaj podczas gotowania, czy jest już miękka.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj.
Następnie pokrój boczek i kiełbasę w sporą kostkę.
Rozgrzej patelnię, wrzuć na nią boczek i smaż na małym ogniu, by się lekko wytopił. Dodaj kiełbasę i smaż dalej aż boczek i kiełbasa się zarumienią. Dodaj cebulę i zeszklij ją.
Pod koniec dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze około minuty. Zważaj na to, by czosnek się nie przypalił.
Gdy fasola jest już ugotowana, dodaj do niej usmażone składniki z patelni. Dodaj miód, majeranek, paprykę i passatę pomidorową. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze na małym ogniu przez ok. 20 minut.