Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Przepis na łososia miodowo-musztardowego"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 17
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 533
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 734
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 31
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 17
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 533
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 734
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 31
Składniki
Łososia opłukuję, osuszam delikatnie ręcznikiem papierowym (ew. usuwam ości, jeśli są w mięsie). Kaszę kuskus przesypuję do miski. Oprószam ją niewielką ilością przyprawy typu wegeta (tylko wierzch).
Kaszę zalewam wrzątkiem (1 centymetr ponad powierzchnię).
Przykrywam i odstawiam, by ziarenka napęczniały.
Gdy wchłoną cały płyn, mieszam kaszę widelcem.
Przygotowuję glazurę do ryby. Przyprawę w płynie mieszam z sokiem z cytryny, olejem, dodaję musztardę, miód i 1/4 łyżeczki pieprzu.
Glazurą nacieram rybę. Naczynie żaroodporne smaruję 1/2 masła. Przekładam do niego łososia skórą do dołu. Na wierzchu ryby układam płatki z reszty masła. Piekę 25 minut w 180 st.
Łososia podaję z przygotowaną wcześniej kaszą kuskus.
Porcja zawiera ok. 280 kcal
Porcja kosztuje ok. 5,40 zł
ok. 45 minŹródło: Tina