Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Przepis na łososia miodowo-musztardowego"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11093
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9613
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11093
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9613
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
Łososia opłukuję, osuszam delikatnie ręcznikiem papierowym (ew. usuwam ości, jeśli są w mięsie). Kaszę kuskus przesypuję do miski. Oprószam ją niewielką ilością przyprawy typu wegeta (tylko wierzch).
Kaszę zalewam wrzątkiem (1 centymetr ponad powierzchnię).
Przykrywam i odstawiam, by ziarenka napęczniały.
Gdy wchłoną cały płyn, mieszam kaszę widelcem.
Przygotowuję glazurę do ryby. Przyprawę w płynie mieszam z sokiem z cytryny, olejem, dodaję musztardę, miód i 1/4 łyżeczki pieprzu.
Glazurą nacieram rybę. Naczynie żaroodporne smaruję 1/2 masła. Przekładam do niego łososia skórą do dołu. Na wierzchu ryby układam płatki z reszty masła. Piekę 25 minut w 180 st.
Łososia podaję z przygotowaną wcześniej kaszą kuskus.
Porcja zawiera ok. 280 kcal
Porcja kosztuje ok. 5,40 zł
ok. 45 minŹródło: Tina