Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przystawka z granatem"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 160
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 160
Składniki
Wątróbki drobiowe oczyść starannie z błonek, opłucz pod bieżącą wodą. Pozostaw na sicie do osączenia. Następnie pokrój mięso na mniejsze kawałki i włóż do miski. Zalej czerwonym winem. Odstaw na kilkanaście minut do zamarynowania.
Boczek pokrój w plasterki, a następnie w kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć boczek i smaż, aż powstaną skwarki.
Obraną cebulę opłucz pod bieżącą wodą, starannie osusz, a na koniec drobno poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Do wysmażonego boczku wrzuć cebulę, a po chwili czosnek. Przesmaż całość razem.
Zamarynowane wątróbki odcedź, wino zlej do garnuszka. Mięso wrzuć na patelnię z bo czkiem, cebulą i czosnkiem. Smaż razem 2-3 minuty, cały czas mieszając. Na koniec wlej czerwone wino, wymieszaj. Duś na małym ogniu około 10 minut.
Zawartość patelni dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z ognia, przestudź. Pieczywo pokrój ukośnie na cienkie kro mki. Granat umyj, rozkrój. Wydrąż pojedyncze pestki. Umyj i posiekaj kilka gałązek natki. Pieczywo obłóż duszoną wątróbką, posyp natką oraz pestkami granatu.
porcja 1,40 ZŁŹródło: Świat kobiety