Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pstrąg na warzywach"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1185
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1185
Składniki
Pstrągi opłucz, wytrzyj do sucha, tuszki natrzyj solą oraz 1/2 soku z cytryny. Posyp skórką cytrynową. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 2 godziny.
Pozostały sok z cytryny wymieszaj z miodem i winem. Dodaj sporą ilość suszonych ziół. Przygotuj warzywa na jarzynkę: kapustę oczyść, wytnij głąb, liście grubo poszatkuj. Marchewki, pietruszkę i seler obierz, umyj, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj.
W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż pozostałe rozdrobnione jarzyny. Podlej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś pod przykryciem ok. 15 minut.
Pstrągi ułóż w żaroodpornej formie wcześniej grubo wysmarowanej masłem. Polej przygotowaną marynatą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180oC. Piecz przez 15 minut.
Jarzynkę przypraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną suszonych ziół. Nałóż do miseczek. Pstrągi podziel na porcje, ułóż na jarzynce. Podawaj jako danie obiadowe z ziemniakami albo z ciemnym pieczywem.Źródło: Naj