Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są to pulpeciki w sosie,z cielęciny i indyka smażone na patelni(produkty w TESCO)
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 360
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 129
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 747
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 360
Składniki
Bułkę moczymy w mleku przez kilkanaście minut,odciskamy,przekładamy do miski.
Dodajemy mielone mięso,starty ser,jajka,posiekaną pietruszkę,gałkę muszkatołową,doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę,z której formujemy okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego,każdy nieco spłaszczamy w dloniach.
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej,smażymy pulpeciki na średnim ogniu z obu stron do lekkiego zarumienienia.Wyjmujemy je z patelni i układamy na talerzu z papierowym ręcznikiem,by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Na patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier i wlewamy ocet balsamiczny.Stawiamy na ogniu i czekamy,aż cukier się rozpuści.Gdy sos zacznie się intensywnie gotować,wkładamy pulpeciki i podgrzewamy kilka minut.Zdejmujemy je z patelni i przekładamy na półmisek,układając w piramidę
Sos podgrzewamy jeszcze przez chwilę na dużym ogniu;gęstniejącym polewamy pulpeciki.Natychmiast podajemy. SMACZNEGO!!!