Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Pulpety z indyka w sosie koperkowym
  • Dania główne
  • Przepis na

Pulpety z indyka w sosie koperkowym

13.05.2025 Odsłon: 40827
5.0 (42 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym to pyszne domowy posiłek i jeden z przepisów na danie główne, które zawsze się udaje. Lekkie i delikatne mięso świetnie sprawdza się jako baza do niewielkich klopsów. Jednocześnie jest wyjątkowo soczyste. Podawane z kremowym sosem o lekko maślanym i ziołowym smaku to idealna propozycja na codzienny pożywny obiad. Poza tym możesz zrobić pulpety z indyka dla dzieci, bo są miękkie i bardzo delikatne. Z pewnością do tego przepisu będziesz często wracać! 

Przepis na pulpety z indyka w sosie koperkowym – prosty i domowy 

Z tym przepisem na pulpeciki z indyka w sosie koperkowym poradzisz sobie nawet bez większego doświadczenia w kuchni. Podstawą jest dobrej jakości mięso. Najlepiej zmielić je w warunkach domowych, dzięki czemu będziesz mieć pewność, co dokładnie dodajesz do swojego obiadu. Wybierz filety z piersi z indyka albo udziec. Do tego przepisu potrzebujesz też czerstwej bułki. Możesz wykorzystać niezjedzone pieczywo z poprzednich dni, co jednocześnie jest sposobem na niemarnowanie jedzenia. Jeśli nie masz takiego w domu, możesz dodać 2-3 łyżki bułki tartej. 

Pozostałe składniki do uformowania pulpecików z indyka są bardzo proste i łatwo dostępne: mleko, cebula, czosnek, jajko, sól i pieprz. Na pewno masz je w swojej kuchni. Po zrobieniu mięsnych kulek, obtocz je w mące i usmaż je na niewielkiej ilości oleju (może być też masło) na patelni. Dzięki temu pulpeciki będą zwarte, złociste z zewnątrz i nie rozpadną się podczas gotowania. Dopiero po podsmażeniu, wrzuć je do gorącego bulionu, który jest podstawą wielu przepisów na zupy. Możesz go przygotować z domowej kostki albo wykorzystać rosół z poprzednich dni.  

Drugi krok to przygotowanie sosu koperkowego na bazie masła, mąki i śmietanki słodkiej (z kubeczka albo kartonika, nie ma to większego znaczenia). Przypomina ono przepis na sos beszamelowy. Przygotuj sobie trzepaczkę kuchenną, która pozwoli ci mieszać składniki, aby nie było grudek. Nie zapomnij dodać koperku – najlepiej świeżego, drobno posiekanego. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak przygotować pulpety z indyka dla całej rodziny? 

Przygotowanie pulpecików z indyka w sosie koperkowym nie jest trudne, ale warto znać kilka praktycznych wskazówek, które sprawią, że danie wyjdzie idealne – soczyste, aromatyczne i kojarzące się z domową atmosferą. 

  • Namocz bułkę w mleku, dzięki temu pulpeciki będą miękkie, puszyste i wilgotne. 
  • Podczas formowania kulek warto zwilżyć dłonie wodą, aby masa nie kleiła się do rąk. Każdą kulkę lekko obtocz w mące. Dzięki temu pulpeciki z indyka ładnie się przyrumienią i nie będą się rozpadać podczas smażenia. 
  • Nie formuj zbyt dużych kulek, szczególnie jeśli robisz pulpety z indyka dla dzieci.  
  • Nie pomijaj przypraw – bez nich pulpety będą mdłe. 
  • Gotuj pulpety z indyka w bulionie na wolnym ogniu i na niskiej mocy palnika. Dzięki temu nie rozpadną się i pozostaną soczyste w środku. 

Z czym podawać pulpety z indyka w sosie koperkowym? 

Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym to danie niezwykle uniwersalne, dlatego możesz je podawać na wiele sposobów. Najprostszym sposobem jest ugotowanie ziemniaków albo przygotowanie z nich kremowego purée. Jeśli chcesz postawić na coś nieco lżejszego, sięgnij po ryż – klasyczny biały, brązowy albo jaśminowy. Jego sypka struktura doskonale chłonie sos koperkowy. Świetnie sprawdza się również kasza jęczmienna lub pęczak, które wnoszą więcej błonnika i lekko orzechową nutę. 

Dla osób preferujących dania z większą ilością warzyw, pulpeciki można zaserwować z warzywami gotowanymi na parze – marchewką, groszkiem, fasolką szparagową czy brokułami. Taka wersja będzie szczególnie dobra dla dzieci lub osób na diecie lekkostrawnej. 

Nie można też zapomnieć o świeżych surówkach, które przełamią kremowe dania chrupiącym akcentem. Kapusta kiszona, mizeria czy sałata z jogurtowym sosem to tylko kilka przykładów. Polecamy też przepis na surówkę polską z kapustą, marchewką, selerem i jabłkiem. 

Przepis w Waszym wykonaniu (6)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dodatki

Ziemniaki gniecione z brukwią

Dodatki Ziemniaki gniecione z brukwią

Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...

  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Dla zdrowia

Odsłon: 112

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta jajeczna

Śniadania Pasta jajeczna

Taka pasta doskonale sprawdza się np w pracy, na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2792

do 15 min 15 min
20
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1890

do 30 min 30 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 274

do 30 min 30 min
4
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1692

do 15 min 15 min
3
Futka
Futka
Dania główne

Tortille z warzywami i serem halloumi

Dania główne Tortille z warzywami i serem halloumi

Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Awokado
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 6384

do 15 min 15 min
14
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dodatki

Ziemniaki gniecione z brukwią

Dodatki Ziemniaki gniecione z brukwią

Pomysł na zdrowe i trochę urozmaicone nasze ulubione ziemniaki. Dodałam bruki...

  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Dla zdrowia

Odsłon: 112

do 15 min 15 min
5
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Pasta jajeczna

Śniadania Pasta jajeczna

Taka pasta doskonale sprawdza się np w pracy, na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2792

do 15 min 15 min
20
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1890

do 30 min 30 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 274

do 30 min 30 min
4
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1692

do 15 min 15 min
3
Futka
Futka
Dania główne

Tortille z warzywami i serem halloumi

Dania główne Tortille z warzywami i serem halloumi

Przepis na pełnoziarniste tortille wypełnione warzywami, grillowanym serem ha...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Awokado
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 6384

do 15 min 15 min
14
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Pulpeciki z indyka
  • 500 g mięsa indyka (tyle mniej więcej waży podwójna pierś)
  • 1 niewielka, czerstwa bułka pszenna
  • 100 ml mleka
  • 1 cebula
  • 1 -2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz (do smaku)
  • około 50 g mąki (do obtoczenia)
  • olej (do smażenia)
Sos koperkowy
  • 600 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietany kremówki (30%)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • ½ pęczka koperku
  • sól i pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania:
1

Bułkę przekrój lub połam na 2-3 kawałki, zanurz w miseczce z mlekiem i pozostaw na kilka minut, by nasiąknęła. Pod koniec odciśnij z niej nadmiar mleka. Mięso zmiel w maszynce przez sitko o drobnych oczkach. Cebulę pokrój bardzo drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki umieść w misce. Dodaj rozkłócone jajko i przyprawy. Zagnieć na jednolitą masę.

2

Z masy mięsnej uformuj niewielkie kulki. Obtocz je w mące i obsmaż na rozgrzanym na dość głębokiej patelni oleju na złocisty kolor. Do patelni dodaj bulion. Gotuj pulpety w bulionie na niskiej mocy palnika przez około 15-20 minut. Patelnie przykryj pokrywką, ale lekko ją uchyl.

3

W rondelku (na niskiej mocy palnika) rozpuść masło. Do płynnego masła dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie dolewaj po trochu śmietanę, cały czas mieszając tak, by nie powstały grudki. Kiedy już uzyskasz jednolity sos, dolej do niego stopniowo cały bulion, który pozostał w pulpetach. Wymieszaj i dodaj posiekany koperek. Pulpety podawaj polane sosem koperkowym.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki