Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety z indyka w sosie koperkowym to klasyczne danie obiadowe, które smakuje wyśmienicie w towarzystwie ziemniaczanego purée i słodkawej marchewki z groszkiem.
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 111
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 58
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 111
Moje świąteczne pierniczki robię na różne sposoby i z kilku przepisów. Oto os...
Odsłon: 58
Składniki
Bułkę przekrój lub połam na 2-3 kawałki, zanurz w miseczce z mlekiem i pozostaw na kilka minut, by nasiąknęła. Pod koniec odciśnij z niej nadmiar mleka. Mięso zmiel w maszynce przez sitko o drobnych oczkach. Cebulę pokrój bardzo drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki umieść w misce. Dodaj rozkłócone jajko i przyprawy. Zagnieć na jednolitą masę.
Z masy mięsnej uformuj niewielkie kulki. Obtocz je w mące i obsmaż na rozgrzanym na dość głębokiej patelni oleju na złocisty kolor. Do patelni dodaj bulion. Gotuj pulpety w bulionie na niskiej mocy palnika przez około 15-20 minut. Patelnie przykryj pokrywką, ale lekko ją uchyl.
W rondelku (na niskiej mocy palnika) rozpuść masło. Do płynnego masła dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie dolewaj po trochu śmietanę, cały czas mieszając tak, by nie powstały grudki. Kiedy już uzyskasz jednolity sos, dolej do niego stopniowo cały bulion, który pozostał w pulpetach. Wymieszaj i dodaj posiekany koperek. Pulpety podawaj polane sosem koperkowym.