Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne i sycące pulpeciki, które świetnie sprawdzą się w porze obiadowej i zasmakują całej rodzinie :)
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju rzepakowego, a na sam koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Bułkę kruszymy na drobniejsze części i moczymy w mleku.
Do miski dodajemy mięso mielone, podsmażoną z czosnkiem cebulę, namoczoną bułkę, wbijamy jajko oraz doprawiamy majerankiem, sosem sojowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a z powstałej masy formujemy pulpeciki, obtaczamy je delikatnie w mące i podsmażamy do momentu lekkiego zarumienienia.
Do gotującego się bulionu dodać posiekany drobno koperek i gotować około 2 minut.
Śmietanę wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz odrobiną gorącego bulionu. Tak powstałą mieszankę dodać do garnka, a następnie doprawić pieprzem i szczyptą ostrej papryki.
Zagotować do momentu zgęstnienia sosu, dodać podsmażone wcześniej pulpety i dusić jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
* Do sosu możemy dodać także pokrojone warzywa z bulionu
Pulpeciki podawać z ulubionymi dodatkami. Ja polecam połączyć je z kaszą jaglaną i lekką mizerią.
Życzę smacznego! :)
Danie z pewnością zadowoli wytrawnych mięsożerców gustujących w konkretnych s...
Odsłon: 5280
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...
Odsłon: 1871
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 212
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 165
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 235
Zupa z bobem to ciekawa propozycja na letnie pierwsze danie. Duża ilość warzy...
Odsłon: 93
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...
Odsłon: 1871
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 212
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 165
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 235
Zupa z bobem to ciekawa propozycja na letnie pierwsze danie. Duża ilość warzy...
Odsłon: 93
Składniki
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju rzepakowego, a na sam koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Bułkę kruszymy na drobniejsze części i moczymy w mleku. Do miski dodajemy mięso mielone, podsmażoną z czosnkiem cebulę, namoczoną bułkę, wbijamy jajko oraz doprawiamy majerankiem, sosem sojowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a z powstałej masy formujemy pulpeciki, obtaczamy je delikatnie w mące i podsmażamy do momentu lekkiego zarumienienia.
Do gotującego się bulionu dodać posiekany drobno koperek i gotować około 2 minut. Śmietanę wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz odrobiną gorącego bulionu. Tak powstałą mieszankę dodać do garnka, a następnie doprawić pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Zagotować do momentu zgęstnienia sosu, dodać podsmażone wcześniej pulpety i dusić jeszcze przez chwilę na małym ogniu. * Do sosu możemy dodać także pokrojone warzywa z bulionu Pulpeciki podawać z ulubionymi dodatkami. Ja polecam połączyć je z kaszą jaglaną i lekką mizerią. Życzę smacznego! :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Młode ziemniaki zapiekane w rękawie
Dania główne
Kotlety z uda kurczaka.
Dania główne
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Dania główne
Zapiekanka z chleba tostowego
Młode ziemniaki zapiekane w rękawie
Przepis na młode ziemniaki zapiekane w rękawie z ziołami.
Odsłon: 114
Kotlety z uda kurczaka.
Jeśli nie lubisz spędzać dużo czasu w kuchni to jest idealna propozycja dla C...
Odsłon: 131