Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki z w sosie koperkowym

Pulpeciki z w sosie koperkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 972 Ocena: 26442

Dodano:

Odsłon: 16529

Propozycja na smaczne i sycące pulpeciki, które świetnie sprawdzą się w porze obiadowej i zasmakują całej rodzinie :)

Składniki

  • SKŁADNIKI NA PULPECIKI:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerstwa bułka
  • mleko
  • sos sojowy
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy
  • SKŁADNIKI NA SOS:
  • Pęczek koperku
  • 500 ml bulionu
  • 2 - 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pulpeciki z w sosie koperkowym

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na odrobinie oleju rzepakowego, a na sam koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

    Bułkę kruszymy na drobniejsze części i moczymy w mleku.

    Do miski dodajemy mięso mielone, podsmażoną z czosnkiem cebulę, namoczoną bułkę, wbijamy jajko oraz doprawiamy majerankiem, sosem sojowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a z powstałej masy formujemy pulpeciki, obtaczamy je delikatnie w mące i podsmażamy do momentu lekkiego zarumienienia.

  2. Do gotującego się bulionu dodać posiekany drobno koperek i gotować około 2 minut.

    Śmietanę wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz odrobiną gorącego bulionu. Tak powstałą mieszankę dodać do garnka, a następnie doprawić pieprzem i szczyptą ostrej papryki.

    Zagotować do momentu zgęstnienia sosu, dodać podsmażone wcześniej pulpety i dusić jeszcze przez chwilę na małym ogniu.

    Pulpeciki podawać z ulubionymi dodatkami. Ja polecam połączyć je z kaszą jaglaną i lekką mizerią.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń