Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety w sosie serowym to prosty i szybki pomysł na obiad, który pokochają zwłaszcza dzieci. Delikatne klopsiki z indyka, doprawione cebulą i natką pietruszki, skąpane są w kremowym, gęstym sosie ze śmietanki i żółtego sera. Smakują wręcz obłędnie z makaronem lub ziemniakami. To prawdziwa klasyka domowej kuchni w najlepszym wydaniu.
Pulpeciki drobiowe w sosie serowym to danie, które sprawdzi się jako szybki i pożywny obiad dla całej rodziny, szczególnie tam, gdzie są dzieci uwielbiające ciągnący się i aromatyczny ser. Jest to potrawa o łagodnym smaku i kremowej teksturze, co czyni je bardzo uniwersalnym. Doskonale sprawdzi się podawana z tradycyjnymi ziemniakami, kaszą lub makaronem penne czy spaghetti. Krótka lista składników i szybki czas przygotowania to główne zalety, dzięki czemu jest to idealny obiad, zwłaszcza dla osób zabieganych. Dodatkowo warto wspomnieć, że mięso z indyka, ser i jajka dostarczają dużej ilości białka, które buduje mięśnie. Jeśli sos serowy jest dla ciebie zbyt kaloryczną opcją, wypróbuj pulpety w sosie pieczarkowym.
Zbyt rzadka masa najczęściej wynika z niedokładnego odciśnięcia czerstwej bułki z wody. Możesz dodać 1-2 łyżki bułki tartej, która wchłonie nadmiar wilgoci. Dobrze sprawdzi się również mąka ziemniaczana lub pszenna. Użycie czerstwego pieczywa pozwala lepiej wchłaniać wodę, a po odciśnięciu działa jak spoiwo, które wiąże mięso i zapobiega rozpadowi klopsików podczas smażenia. Użycie świeżej bułki może sprawić, że pulpet będzie zbyt klejący i mniej stabilny. Jeśli masz tylko świeżą kajzerkę, możesz ją pokroić w kostkę i lekko podsuszyć w piekarniku.
Mięso z indyka zostało wybrane do tego przepisu głównie ze względu na obniżoną zawartość tłuszczu, szczególnie że sam sos serowy jest już mocno kaloryczny. Nie oznacza to jednak, że nie możesz użyć innego rodzaju mięsa mielonego. Mięso z kurczaka sprawdzi się równie dobrze, choć może być nieco bardziej klejące. Z kolei wieprzowina jest klasycznym wyborem, choć całość będzie bardziej tłusta i twardsza. Mięso wołowo-wieprzowe dostarczy bogatszego aromatu, ale wpłynie negatywnie na delikatność konsystencji pulpetów.
Zdrowszą alternatywą dla smażenia pulpetów w sosie serowym jest ich podpieczenie w piekarniku. Ułóż uformowane klopsiki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180 st. Celsjusza przez około 15-20 minut, aż będą złociste. W połowie pieczenia możesz je obrócić. Następnie dodajemy je do garnka i zalewamy sosem serowym, postępując zgodnie z przepisem.
Rzadki sos serowy to typowy problem podczas przygotowywania beszamelu. Aby go zagęścić, dodaj więcej startego żółtego sera, który jest naturalnym zagęstnikiem. Alternatywnie możesz użyć zasmażki, mieszając łyżeczkę mąki ziemniaczanej z odrobiną wody lub śmietanki i wlewając do gotującego się sosu. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu! Za uzyskanie kremowej i gęstej konsystencji odpowiada śmietanka 30%, dlatego jest ona niezbędnym elementem tego dania. Jeśli jej nie masz, możesz ewentualnie użyć 18% śmietany, ale nie gotuj jej gwałtownie. Uważaj także, by sos serowy się nie zwarzył - ma to najczęściej miejsce, gdy ser lub śmietanka zostaną poddane działaniu zbyt wysokiej temperatury lub gdy składniki mają dużą różnicę temperatur. W takim przypadku możesz próbować ratować danie, ostudzając sos i dodając do niego łyżeczkę lodowatej wody. Następnie całość energicznie wymieszaj blenderem ręcznym.
Do sosu serowego najlepiej sprawdzą się te, które dobrze się topią i mają łagodny smak, by nie zdominować aromatu klopsików. Najlepsze są Ementaler, Gouda lub Edamski, czyli klasyczne, polskie i dobrze topiące się gatunki. Unikaj serów, które słabo się topią lub mają bardzo intensywny smak, np. Parmigiano Reggiano, który dodatkowo może zwarzyć sos.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 914
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2138
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 914
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2138
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Składniki
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czerstwą bułkę zalej wodą.
Do miski przełóż mięso mielone, wbij jedno całe jajko. Dodaj pokrojoną cebulę i odciśniętą z wody bułkę. Składniki dopraw solą i pieprzem. Masę na pulpety wyrabiaj dłońmi. Następnie uformuj równej wielkości klopsiki.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki klarowanego masła. Pulpeciki smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Ser żółty zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Natkę pietruszki drobno poszatkuj. Do miseczki wlej śmietankę, wsyp ser, dodaj przyprawy. Składniki wymieszaj. Gotowym sosem zalej klopsiki. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Klopsiki w sosie serowym podduś przez chwilę na wolnym ogniu. Gotowe danie serwuj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!