Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym to pyszne domowy posiłek i jeden z przepisów na danie główne, które zawsze się udaje. Lekkie i delikatne mięso świetnie sprawdza się jako baza do niewielkich klopsów. Jednocześnie jest wyjątkowo soczyste. Podawane z kremowym sosem o lekko maślanym i ziołowym smaku to idealna propozycja na codzienny pożywny obiad. Poza tym możesz zrobić pulpety z indyka dla dzieci, bo są miękkie i bardzo delikatne. Z pewnością do tego przepisu będziesz często wracać!
Z tym przepisem na pulpeciki z indyka w sosie koperkowym poradzisz sobie nawet bez większego doświadczenia w kuchni. Podstawą jest dobrej jakości mięso. Najlepiej zmielić je w warunkach domowych, dzięki czemu będziesz mieć pewność, co dokładnie dodajesz do swojego obiadu. Wybierz filety z piersi z indyka albo udziec. Do tego przepisu potrzebujesz też czerstwej bułki. Możesz wykorzystać niezjedzone pieczywo z poprzednich dni, co jednocześnie jest sposobem na niemarnowanie jedzenia. Jeśli nie masz takiego w domu, możesz dodać 2-3 łyżki bułki tartej.
Pozostałe składniki do uformowania pulpecików z indyka są bardzo proste i łatwo dostępne: mleko, cebula, czosnek, jajko, sól i pieprz. Na pewno masz je w swojej kuchni. Po zrobieniu mięsnych kulek, obtocz je w mące i usmaż je na niewielkiej ilości oleju (może być też masło) na patelni. Dzięki temu pulpeciki będą zwarte, złociste z zewnątrz i nie rozpadną się podczas gotowania. Dopiero po podsmażeniu, wrzuć je do gorącego bulionu, który jest podstawą wielu przepisów na zupy. Możesz go przygotować z domowej kostki albo wykorzystać rosół z poprzednich dni.
Drugi krok to przygotowanie sosu koperkowego na bazie masła, mąki i śmietanki słodkiej (z kubeczka albo kartonika, nie ma to większego znaczenia). Przypomina ono przepis na sos beszamelowy. Przygotuj sobie trzepaczkę kuchenną, która pozwoli ci mieszać składniki, aby nie było grudek. Nie zapomnij dodać koperku – najlepiej świeżego, drobno posiekanego.
Przygotowanie pulpecików z indyka w sosie koperkowym nie jest trudne, ale warto znać kilka praktycznych wskazówek, które sprawią, że danie wyjdzie idealne – soczyste, aromatyczne i kojarzące się z domową atmosferą.
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym to danie niezwykle uniwersalne, dlatego możesz je podawać na wiele sposobów. Najprostszym sposobem jest ugotowanie ziemniaków albo przygotowanie z nich kremowego purée. Jeśli chcesz postawić na coś nieco lżejszego, sięgnij po ryż – klasyczny biały, brązowy albo jaśminowy. Jego sypka struktura doskonale chłonie sos koperkowy. Świetnie sprawdza się również kasza jęczmienna lub pęczak, które wnoszą więcej błonnika i lekko orzechową nutę.
Dla osób preferujących dania z większą ilością warzyw, pulpeciki można zaserwować z warzywami gotowanymi na parze – marchewką, groszkiem, fasolką szparagową czy brokułami. Taka wersja będzie szczególnie dobra dla dzieci lub osób na diecie lekkostrawnej.
Nie można też zapomnieć o świeżych surówkach, które przełamią kremowe dania chrupiącym akcentem. Kapusta kiszona, mizeria czy sałata z jogurtowym sosem to tylko kilka przykładów. Polecamy też przepis na surówkę polską z kapustą, marchewką, selerem i jabłkiem.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11855
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 109
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8513
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155323
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1155
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11855
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 109
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8513
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155323
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1155
Składniki
Bułkę przekrój lub połam na 2-3 kawałki, zanurz w miseczce z mlekiem i pozostaw na kilka minut, by nasiąknęła. Pod koniec odciśnij z niej nadmiar mleka. Mięso zmiel w maszynce przez sitko o drobnych oczkach. Cebulę pokrój bardzo drobno, a czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki umieść w misce. Dodaj rozkłócone jajko i przyprawy. Zagnieć na jednolitą masę.
Z masy mięsnej uformuj niewielkie kulki. Obtocz je w mące i obsmaż na rozgrzanym na dość głębokiej patelni oleju na złocisty kolor. Do patelni dodaj bulion. Gotuj pulpety w bulionie na niskiej mocy palnika przez około 15-20 minut. Patelnie przykryj pokrywką, ale lekko ją uchyl.
W rondelku (na niskiej mocy palnika) rozpuść masło. Do płynnego masła dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie dolewaj po trochu śmietanę, cały czas mieszając tak, by nie powstały grudki. Kiedy już uzyskasz jednolity sos, dolej do niego stopniowo cały bulion, który pozostał w pulpetach. Wymieszaj i dodaj posiekany koperek. Pulpety podawaj polane sosem koperkowym.