Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pyszna banica"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2150
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 169
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2150
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 169
Składniki
<strong>:</strong>
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj olej, ocet, szczyptę soli i tyle wody, by powstało dość twarde, zwarte ciasto. Owiń je folią, odłóż na 30 minut. Masło włóż do rondelka. Roztop i wystudź.
Ser feta zetrzyj na tarce lub rozdrobnij widelcem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj. Do miseczki wbij jajka, roztrzep widelcem lub trzepaczką. Wlej jogurt, dodaj ser i całość dokładnie wymieszaj, by masa była idealnie gładka.
Ciasto podziel na 3 części. Blat posmaruj olejem. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkuj na bardzo cienki prostokąt (płat ciasta musi być niemal przezroczysty). Posmaruj 1/3 farszu, zostawiając ok. 2 cm nieposmarowanego ciasta. Ściśle zroluj wzdłuż dłuższego boku. Tak samo przygotuj drugi i trzeci kawałek ciasta.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Rolki ciasta ułóż w formie, zaczynając od środka i zawijając jak muszlę ślimaka. Wierzch posmaruj roztopionym masłem. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C.
(bez czasu oczekiwania): 30 min Porcja: 410 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie